DELA

Årets fotograf ställer ut

Berit Sundman (bilden) har blivit utsedd till Årets fotograf av fotoklubben Obscura.
– Jag brukar säga att jag går ut med kameran i stället för hunden, säger hon. Med kameran i hand ser jag mer.
Resultatet kan ses på stadsbiblioteket.
Tidiga morgnar vandrar Berit Sundman omkring i Mariehamn. Då är tankarna långt borta från arbetet på Posten Åland.
– Jag rör mig mellan Nabben och Gröna Udden och stannar ute i timtal. Jag kan bege mig hemifrån vid sexsnåret och inte komma tillbaka förrän vid tolvtiden på dagen. Då är det alltid så spännande att se vad som finns i kameran.


Ingen systemkamera
Berit Sundman jobbar digitalt förstås och för snabbt in bilderna i datorn därhemma. Men hon har ingen avancerad systemkamera. Hon kör med en kompaktkamera och experimenterar sig fram.
– Med en kamera i handen ser man mycket mer. För varje promenad blir det fler och fler upptäckter.
Lusten att fotografer har alltid funnits. Det är nu hon har tid och råd att bege sig på upptäcktsfärder med kameran i högsta hugg under veckosluten. Helst under tidiga lördags- eller söndagsmorgnar.
– Det är så friskt och fint på morgnarna. Folk missar så mycket som inte går ut då. Det ger mig så mycket att försöka fånga lugnet och nya intryck får jag alltid. Som med fåglarna. Bara genom att se på dem lär man sig massor.


Flitig och bra
Berit Sundman är en aktiv medlem i fotoklubben sedan 1990. Klubben har numera närmare 100 medlemmar. Hon har deltagit med bilder i Obscuras kalender, men inte annars i några större publika sammanhang.
I fjol återupplivade klubben en tradition att utse Årets fotograf. Då blev det Mirjam Christensen. Nu, som nummer två, kommer Berit Sundman. Ordföranden Lena Wilson-Laajali ger följande betyg åt Årets fotograf:
– Hon är flitigast av oss alla. Och så tar hon bra bilder.
Utställningen i Mariehamns stadsbibliotek pågår fram till den 15 december.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

tfn 528 451

Foto: FREDRIK TÖRNROOS