DELA

Antikrundan i pappersformat

Som Antikrundan, men i tidningsformat. Så skall Nya Ålands artikelserie ”Folkliga fynd” fungera.
Alla prylar, grunkor, mjölkstånkor och brödspadar som ligger på de åländska vindarna vill vi få in. Kjell Ekström är experten som sätter sakerna in i ett sammanhang och värderar dem.
Så upp på vinden, gott folk.
Det mest intressanta behöver inte vara det fina och exklusiva. Nej, det intressantaste kan tvärtom vara det oansenliga som man aldrig trodde att skulle väckas någons intresse.
Det menar etnologen Kjell Ekström som Nyan anlitat för att värdera och berätta om föremålen som lämnas in.
– Handgjorda penslar från 1800-talet har jag till exempel aldrig stött på, de användes upp. De ser inte mycket ut för världen men skulle vara mycket roliga att stöta på.


1700-tal okänt
Tv-programmet Antikrundan är en av SVT:s verkliga långkörare. Nu får Åland en egen variant i pappersformat. Alla som har föremål de är nyfikna på får lämna in föremålen eller foton på föremålen till Nyan för att få det värderat och berättat om i Nya Åland under sommaren.
– Jag var att det finns många föremål ute i stugorna och folk är hemskt kunniga, säger Kjell Ekström.
Gladast skulle han bli över föremål från 1700-talet.
– Föremålsbeståndet på Åland består mest av saker från saker efter stora ofreden, det vill säga efter cirka 1720. Men det finns inte så mycket bevarat från 1700-talet, därför skulle det vara intressant att få in sånt.
Speciellt intresserad är Kjell Ekström av målade föremål, men omålat får förstås också lämnas in.
– Det kan vara både bruksföremål och prydnadssaker. Jag hoppas också att saker jag inte själv vet om skall komma in, så kan jag också lära mig något nytt.
Så välkomna, gott folk, att lämna in spännande föremål till Nyan. Vi väntar på din vind.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 467
Så här gör du:

n Föremålen du skall lämna in skall kunna benämnas ”åländsk allmoge”. Vinylskivorna och navkapslarna passar alltså inte in den här gången.
n Det bästa är om du skickar in ett foto eller flera på saken du vill få värderad. Om det är en mindre, flyttbar sak kan du också lämna in den till Nya Ålands redaktion.
n Skicka in bilden/bilderna eller kom in med saken senast måndagen den 16 juli klockan 16.00. Adressen är ”Folkliga fynd”, Nya Åland, Uppgårdsvägen 6, 22100 Mariehamn. Bilderna kan också skickas till karin.erlandsson@nyan.ax.
n Skriv gärna ett följebrev med saken/fotot. Berätta allt du vet om det du skickat in, till exempel vem som ägt det, när det köpts in och varifrån föremålet kommer. Det är nödvändigt att du uppger ditt namn och telefonnummer.
n I en serie artiklar som publiceras under sommaren får du läsa om din och alla andras saker. Om det är en särskilt intressant föremål du lämnat in tar vi kontakt med dig.
n Frågor riktas till Karin Erlandsson telefon 528 467 eller e-post karin.erlandsson@nyan.ax