DELA

Annika Pensar tar över i MK

Mariehamnskvartetten får en kvinnlig dirigent under våren. Annika Pensar har åtagit sig att som ett projekt leda kören inför årets vårkonsert som hålls i början av maj.
– Det är en kör med många goda sångare och det skall bli riktigt intressant att se vad vi kan åstadkomma, säger hon.
Annika Pensar har tidigare lett både blandad kör och damkör. Under en följd av år dirigerade hon Cantilenakören.
– Nu har jag varit odirigerad och osjungen i ett och ett halvt år, säger Pensar som Nyan får tag på i Åbo.
Att hon varit borta ur körvärlden har väl också medverkat till att hon lovade ställa upp när hon blev kontaktad av Mariehamnskvartetten.
Lite av en utmaning är det kanske också att leda en manskör?
– Det är ju ett nytt instrument, men i grunden är det ju ändå samma typ av arbete, säger hon.


Turné och gala
Annika Pensars engagemang gäller alltså främst Mariehamnskvartettens vårkonsert och en eventuell turné till Åboland och Västnyland som kören har under planering. Parallellt med övningarna för vårkonserten kommer Annika Pensar också att öva in det program som kören skall framträda med vid Östersjögalan på Andersudde den 15-16 augusti. Till hösten tar Kaj-Gustav Sandholm över igen, då med inriktning på körens julkonsert.
För vårkonserten är programmet ännu inte helt klart, men enligt Annika Pensar blir det en blandning av traditionella vårsånger och en del nya inslag.


Allt mera projekt
Mariehamnskvartettens ordförande Kaj Grundström är mycket nöjd med att man lyckats engagera Annika Pensar och menar att man i körverksamheten på många håll allt mer går in för projektlösningar.
– Ungefär som när det gäller olika uppsättningar på teatrarna i dag.
Han tycker också att det är ”ganska charmigt” att en så machobetonad samling som en manskör får en kvinnlig dirigent.
De närmare planerna för vårens arbete skall man lägga upp vid ett körmöte som hålls nu på tisdag.


Kvinnligt även i ÅS
I sammanhanget kan också noteras att även manskören Åländska sångare nu övar under en kvinnlig dirigents ledning. Lena Svartström hoppade in och övade med kören några gånger under fjolåret och har också åtagit sig att göra det under våren. Åländska sångare övar nu bara varannan vecka, främst med sikte på på det traditionella framträdandet vid Uffe på berget på Valborgsmässoafton. När Åländska sångare sjunger shanties är det dock Knut Grüssner som leder kören och där har man ett framträdande i Ålands sjöfartsmuseum redan den 21 januari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax