DELA

Amnestykonsert gav bästa resultatet på länge

Cirka 200 personer kom till årets Amnestykonsert som inbringade 2.800 euro.
– Det bästa resultatet på länge, säger Isa Hellström, en av de aktiva i Amnestygruppen på Åland.
Gruppen är tacksam över den intäkt som konserten ger och det mesta av pengarna går till att bekosta verksamheten vid Amnestys huvudkontor i London.
På Åland är ett tiotal personer aktiva i Amnestygruppen där Minna-Lotta Blomqvist är gruppsekreterare.

Eget fall
Isa Hellström, som varit aktiv i gruppen i cirka 30 år, berättar att man just nu har en palestinsk man som sitt eget fall. Han sitter i så kallat administrativt förvar utan åtal och utan rättegång och ingen vet varför han är fängslad.
– Han dömdes nyligen till ytterligare 6 månader i förvar. Det är en fruktansvärd situation och han är en av många, många hundra som sitter i förvar på samma sätt, säger Hellström.
Gruppen på Åland skickar varannan vecka brev till olika myndighetspersoner och uppmärksammar mannens situation.
– Ibland får vi svar, ibland inte, men de ansvariga ska veta att Amnesty har ögonen på dem och vi ger inte upp. Vi släpper aldrig ett fall även om det ibland kan kännas tungt.

Amnestydepression
Poeten Katarina Gäddnäs, som medverkade med recitation under konserten i Mariehamns kyrka i fredags, talade bland annat om ”Amnestydepressionen” som kan drabba de aktiva i gruppen.
– Visst kan det känns hopplöst ibland när vi inte får några svar och man inte vet om fången är levande eller död. Men sedan får man nya krafter när man får något livstecken, säger Isa Hellström.
Amnestygruppen på Åland hade tidigare en man i Tunisien som sitt eget fall. Han blev frisläppt och har sänt både brev och dadlar till gruppen på Åland.
– Det känns givetvis oerhört bra och glädjande.

Givet inslag
Amnestykonserten ordnades i år för sextonde gången och arrangör och initiativtagare är sångerskan Johanna Grüssner. Efter så många år är konserten ett givet inslag i nyårstid och Grüssner medger att det inte går att släppa en så fin och inrotad tradition. Det är heller inga problem att få sångare och musiker att ställa upp.
– Det är så himla roligt att så många vill vara med och ställa upp för en bra sak. Det är också roligt att vi fått med unga förmågor som knappt hade börjat skolan när vi hade vår första Amnestykonsert, säger Grüssner.
Vid konserten blandas olika genrer och amatörer sjunger tillsammans med professionella. Men ett krav finns från Grüssners sida – texterna ska passa in i temat.
Vid konserten talade gruppsekreteraren Minna-Lotta Blomqvist om läget i Burma där militärdiktaturen krossade ett fredligt uppror som startades av buddistmunkar.
– Vi har inte råd att blunda för övergreppen i vår omvärld. Vår vision är en värld där alla medborgare åtnjuter de mänskliga rättigheter som FN satt upp, sa Blomqvist bland annat.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

foto@nyan.ax