DELA

Åländska unga på kulturkarneval

Sju åländska ungdomar, fyra från skärgården och tre från fasta Åland, var med på årets finlandssvenska kulturkarneval. Anita Husell-Karlström från Kultur i skärgården var också med.
Anita Husell-Karlström berättar att kulturkarnevalen bygger på samma idé som stafettkarnevalen. Det var skådespelaren Mikael Andersson som för ett antal år sedan lanserade idén. Han fick Finlands svenska skolungdomsförbund, Svenska kulturfonden och skolorna med sig och den första kulturkarnevalen hölls i Grankulla år 2003.
På karnevalen kan deltagarna vara med om olika kulturaktiviteter, föreläsningar och kulturlabb under ledning av professionella kulturarbetare.
Anita Husell-Karlström berättar att resan till den sjätte karnevalen, som hölls i Jakobstad, inleddes söndagen den 3 augusti. Ungdomarna från skärgården reste till Åbo och sammanträffade där med dem som kom från fasta Åland. Tidigt på måndagsmorgonen gick resan vidare med buss till Jakobstad där arbetet i de olika ”labben” inleddes efter lunch.


Många teman
– Jag deltog i föreläsningar med Christoph Treier och ungdomarna deltog i äventyrslabb, smide, ”Funky Vibes”, pardans, kinesisk stagefighting, scratch med mera. Det fanns sammanlagt 45 labb för ungdomarna och två lärarlabb. Ungdomarnas labbteman var: rörelse, musik, form, ord, scen och friluftsliv. Lärarlabben var drama och teater i skolan och mental träning.
På tisdag och onsdag fortsatte arbetet i labben och kvällarna bjöd på olika utflykter, exkursioner och fritidsprogram.


Jubel, applåder
– På onsdag kväll kl 20.00 drog så den stora karnevalsfesten i gång. Här uppträdde olika labb med framföranden av sådant de sysslat med under veckan. Jublet i Jakobstads gymnasium steg mot taket efter varje framträdande. Alla deltagare presterade sitt allra bästa och fick betalt i form av jubel och applåder från publiken. Det är svårt att beskriva den fantastiska stämningen, glöden och glädjen som omgav oss där, det är något som måste upplevas.
Efter labbuppträdandena fortsatte festen med supé och disco till midnatt.


Hög klass
Torsdagen ägnades labbpresentationer på olika ställen och karnevalsavslutningen skedde på samma gård där karnevalen började, på musikcafé After Eights innergård, solen sken underhållningen var av hög klass.
– Av framträdandena vill jag gärna nämna etnomusik-labbet med musik på räfflade plaströr, det lät lite som blåsinstrument av något slag och som didgeridoo. Spännande, säger Husell-Karlström.
Och karnevalen, som samlade hela 600 ungdomar från hela Svenskfinland, gav mersmak.
– Nu väntar vi på besked om nästa karneval, när den ska ordnas och framför allt var. (jk)