DELA

Åländsk sångerska i FST5-serie

Sex unga sångare från Finland, Sverige och Norge har genom hård gallring fått chansen att jobba med operastjärnan Monica Groop och pianisten Gustav Djupsjöbacka.
Bland sångarna finns sopranen Frida Jansson från Åland. Premiär för serien är det i FST5 på söndag. (På bilden Monica Groop, till vänster, och Frida Jansson under en övning.)
Under en intensiv vecka vid havet går sångeleverna upp i arbetet med röst och musik. När veckan är slut skall de ge konsert. Det har blivit en tv-serie i sex delar om röstens möjligheter och om människor som vågar satsa på det de drömmer om.


De sex deltagarna
Utöver Frida Jansson deltar Niklas Vepsä, tenor från Esbo, Susanna Sten, sopran, Vincent Hashmi, baryton och Joa Helgeson från Sverige, samt Jeanette Ekornåsvåg, mezzosopran, från Norge.
I det material som produktionsbolaget sänt ut inför premiären skriver man: ”Susanna och Niklas har alltid vetat att de vill bli sångare. Vincent var kapitalförvaltare före han gick in för att satsa allt på sin röst. Jeanette har varit top-scorer i damfotbollslaget hemma i Ålesund. Joas passion för opera fick honom att lägga av med hårdrocken och klippa håret. Frida, som med sina 22 år är yngst i gänget, funderade på folkmusik eller musikal, men bestämde sig helt enkelt för klassisk sång när hon gått ut gymnasiet.”


Världsnaturarv
Serien är inspelad på värdshuset Kalles Inn som är beläget i Kvarkens världsnaturarv på Replot i Vasa skärgård. För var dag som går blir avståndet kortare till konserten och kristallkronorna i Vasa stadshus. Men rökbastun står varm efter långa arbetsdagar och ett dopp i havet lugnar vilka konsertnerver som helst.
För manus och regi står Wivan Nygård-Fagerudd, producent är Susanne Skata och hennes Sus Productions. Stöd har förverkligandet också fått från olika fonder.


Inget idol-program
– Något idolprogram är det inte fråga om. Här röstas ingen ut. Alla är med till slutet. Meningen är att tittarna skall få en inblick i vad sångaryrket går ut på, sade Susanne Skata när Nyan skrev om tv-serien tidgare i höst.
Med start nu på söndag, den 2 december sänds ”Mästersångarna” under sex söndagar kl. 20.20 i FST5.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax