DELA

Åländsk konst blev anmäld i Sverige

Små borrhål i berget – på ett naturskyddat område som redan är ”fullt av hål”.
Det ledde till att åländske konstnären Simon Häggbloms installation i Stockholms skärgård anmäldes till länsstyrelsen.
I dag skall tjänstemän inspektera hålen på plats på ön Landsort i Öja.
Konstnärerna Simon Häggblom och Karin Lind, som jobbar under det gemensamma namnet Simka, har ställt upp 26 konstverk – små gula hus som svävar ovanför marken. Husen står på ben som fått stadga genom att konstnärerna borrat små hål för dem i berget.
Hålen är 12 millimeter djupa.
– Vi anser själva att det är ett väldigt litet ingrepp. Och det är en tillfällig installation som tas ner den sista augusti, säger Simon Häggblom.
Han beskriver området som tidigare användes för militära ändamål:
– Marken är redan sönderborrad av militären. Det finns rör, uppsprängda ytor och armeringsjärn här.
De allra flesta besökarna har varit positivt inställda till installationen. Men efter en stor artikel i Nynäshamn reagerade miljövänner.
– Det är en idyllisk plats. Och då händer det lätt att någon blir trampad på tårna, säger Simon Häggblom.
– Installationen betraktas som något onödigt bara för att det är konst. Men vi har rätt att ta en viss plats i anspråk, precis som militären och sjöfarten.


Får folk att prata
Installationen ingår i en större utställning, med flera konstnärer, som arrangerats av Konstbryggan under ledning av Arthur Hultling.
Det här är femtonde året som Konstbryggan visar konst i naturen.
– Kulturen är ett sätt att få folk att prata med varandra, säger Arthur Hultling.
Det första året fick han höra att konsten var ”en våldtäkt på naturen”.
– Men nu har väldigt många sagt ”det här varit väldigt roligt här i 15 år nu, men det här är tamme sjutton det roligaste du har gjort”.
Å andra sidan har åtminstone en insändarskribent föreslagit att utställningen skall köras direkt till soptippen.


Bra för skärgården
Hultling medger att man inte borde borra på ett naturvårdsområde.
– Men hålen är så små att man inte kommer att tänka på dem när husen är borta.
– Och om man skall vara riktigt grannlaga har vi förmodligen inte ens rätt att slå en gräsmatta eller anlägga en blomsterrabatt här. Det är vansinnigt om man skall ha en levande skärgård.
Utställningen har lockat besökare, som tagit in på vandrarhemmet, ätit på restaurangen och kanske tagit en öl på den lokala puben.
Sinkas installation tycker han att är en frisk fläkt på ön Men skärgårdsstiftelsen har också anmält att ett företagsnamn står på husens fasader och tak.
– Det tyckte jag att var en miss, säger Hultling.
– Men Simon har förklarat att det inte är reklam för företaget, utan en varubeteckning. Och hela vårt samhälle är reklamfinansierat i dag, utanför ön går stora båtar med reklambilder på.


Provocerar
Simon Häggbloms konst har provocerat också på Åland. År 2003 vandaliserades hans gummihus Ithaka i Eckerö upprepade gånger.
Året därpå avslutande han själv sin installation Vita Huset på samma plats genom att bränna upp konstverket. Då blev han polisanmäld för miljöbrott.

PATRIK DAHLBLOM