DELA

Ålands främsta i samma kör

Nej, någon elitkör vill inte dirigenten Guy Karlsson kalla det. Men kören han samlat ihop är varje dirigents dröm.
– En kör som den här borde alla dirigenter får leda någon gång. De här människorna kan verkligen sin sak.
Planerna har funnits länge, men i sommar tog Guy Karlsson och Patrick Blomberg tag i saken. De kontaktade de bästa av Ålands körsångare och satte ihop en projektkör.
– Vi vet att det finns en möjlighet till riktigt bra körmusik på Åland, säger Guy Karlsson.


Välgörande
Onsdagen den 15 augusti klockan 19.00 ger kören sin första och enda konsert. Om intresse finns är det möjligt att kören ger två konserter under samma kväll, men sen är det slut.
– Det här är människor som vanligtvis är utspridda på helt olika håll och har egna projekt. Det har varit lite snack om att träffas i höst också, men vi får se hur det går.
Konserten samlar in pengar till välgörande ändamål och repertoaren är åt det seriösa hållet.
– Vi sjunger både sakral och profan musik, bland annat något av Grieg, säger Guy Karlsson.


Länge sedan
Till skillnad från många andra körer har Projektkören, som den kallas än så länge, inga stämövningar på sina övningar. Alla i kören läser noter och övar in sina stämmor hemma.
– Det tråkiga med stämövningar är att man måste vänta så mycket. På det här sättet kan vi börja göra musik direkt, säger Johanna Grüssner som sjunger sopran i kören.
Hon har, efter att ha lett körer i flera år men inte själv sjungit in någon på många år, längtat efter att sjunga i en bra kör. Therese Karlsson är av samma åsikt.
– Jag har inte sjungit i kör på 7-8 år och att det nu gavs möjlighet är mycket roligt.
Vad är det med att sjunga i kör?
– Det är häftigt med en grupp människor som kan musicera tillsammans, och de här människorna kan verkligen musicera, säger Guy Karlsson.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax