DELA

Åland med på utställning i Kotka

Jacopo Brancati, sjöfartsintresserad forskare, frilansjournalist och fotograf, skrev i fjol en stor artikel om åländsk sjöfartshistoria och Ålands sjöfartsmuseum i en känd fransk båttidskrift.
Han står också bakom en utställning i Finlands sjöfartsmusem i Kotka där Åland finns med på ett hörn.
Jacopo Brancati, som kommer från Italien, är född 1966. Han har studerat såväl statsvetenskap som etnologi och är sedan år 1992 verksam i Frankrike.
Utställningen i sjöfartsmuseet i Kotka kallar Brancati ”En vinterresa till Finland”. Enligt museet är utställningen resultatet av ett arbete i den finländska maritima världen som Jacopo Brancati inledde för över tre år sedan.


Lotsarnas liv
Utställningen består av sextio svartvita fotografier – några även från Åland – om lotsarnas liv och värld och om navigering på fruset hav.
Den är uppbyggd i fyra steg. I de tre första följer vi med fotografens upptäckt av olika geografiska områden (östra Finska viken, Skärgårdshavet och Bottenviken). Den fjärde delen är en respektfull hyllning till de finländska sjöfararnas traditioner.


Passionerat
I en presentation av utställningen skriver museet:
”En vinterresa till Finland är resultatet av ett tålmodigt, passionerat arbete i den finländska maritima världen, som Jacopo Brancati inledde för över tre år sedan. Han hade då just avslutat ett långvarigt sjöfartsreportage i Italien, men kände redan att havet kallade. När han var i Paris bekantade han sig med Ismo Hölttös fotografier och Arja Kastinens kantelespel: de var som en lockande inbjudan till att upptäcka ett land vars ansikte nog kunde ses i resetidskrifter men vars själ ofta förblivit oupptäckt. Efter en omfattande bibliografisk undersökning upptäcker han Finlands förvånansvärt rika sjöfartskultur.”
Utställningen i Kotka öppnades i november och pågår till den 31 maj. (jk)