DELA

Akvarell och olja med Elvi Henriksson

Det har gått några år sedan Elvi Henriksson (bilden) ställde ut senast. Men nu visar hon akvareller och ett par oljemålningar på Galleri Fäktargubben.
Nyan träffar Elvi Henriksson i galleriet mitt i hängningen av utställningen. Om alla arbeten som hon packat upp kommer att rymmas med vet hon inte i det skedet, men det mesta får troligen plats.
Hon berättar att hon senast hade en egen utställning på skeppargården Pellas i Lemland.
– Det var för flera år sedan, före branden.


Länge aktiv
Elvi Henriksson är en av veteranerna inom den lokala åländska konsten. Hon berättar att hon var med redan när Ålands konstförening kom till i början av femtiotalet.
– Jag var med på mitt första målarläger redan år 1953 – för 55 år sedan – och mitt senaste var förra sommaren, ett läger tillsammans med målare från Åland, Åboland och Roslagen, berättar hon.


Föreläsningar
Utöver den kursverksamhet som målarlägren erbjuder har Elvi Henriksson bland annat gått på kurser i Reybekiels konstskola i Sverige och på föreläsningar om konst med Carlo Derkert.


Utställningar, resor
Hon har genom åren deltagit i många samutställningar, inte bara på Åland utan också i Sverige och på fastlandet. Flera egna utställningar har hon också hållit, en av dem i Ålands konstmuseum.
Inspirerande målarresor har hon också varit med på, till Norge, Frankrike, Storbritannien och Spanien. I utställningen på Fäktargubben kan man också se resultat av detta, bland annat i målningar från Norge och Spanien.
På frågan om hur mycket hon målar svarar Elvi:
– Det går lite i perioder. Jag har haft långa uppehåll emellanåt.


Mest akvarell
Numera är det främst akvarellmåleriet som gäller men de två oljemålningarna i den nu aktuella utställningen hör till det senast tillkomna bland det hon visar.
Vernissage på utställningen är det på torsdag, den 6 mars kl. 18-20, och den kan därefter ses i galleriet till den 5 april.