DELA

Afrika ny världsdel på orgelfestivalen

– Det ser bra ut. Vi får ett varierat och omväxlande program med både åländska medverkande och gäster utifrån, säger Henryk Gwardak om nästa sommars orgelfestival.
För första gången medverkar en organist från Afrika i festivalen, Patrick Kabanda (bilden) från Uganda.
Ålands orgelfestival är den äldsta musikfestivalen på Åland. Den upplaga som Henryk Gwardak och styrelsen nu arbetar med är den trettiofemte i ordningen.
Några problem med att få programmet fyllt har man inte haft de senaste åren. Festivalen blir allt mera känd och många organister och andra musiker kommer gärna till Åland kring midsommar.
– Vi har faktiskt ett trettiotal som står på kö, sådana som uttryckt önskemål om att medverka i festivalen, säger Gwardak.


Ny orgel i bruk
En positiv nyhet för året är att man kommer att kunna använda den nya orgeln i Lemlands kyrka som konsertinstrument. Därför har man också förlagt den inledande festhögmässan, söndagen den 21 juni, till Lemlands kyrka.
Då trakterar Gwardak orgeln och celebrant är Benny Andersson. Avslutningskonserten är också förlagd till Lemland och då framträder Markus Karas från Bonn i Tyskland som specialiserat sig just på romantikens orgelmusik.
– Den nya orgeln i Lemlands kyrka är speciellt anpassad för romantisk orgelmusik, konstaterar Henryk Gwardak.


Från Uganda
Organister från olika delar av världen har länge förekommit i orgelfestivalens program men hittills har man inte haft någon från Afrika med. Den världsdelen inmutas nu genom att Patrick Kabanda, ursprungligen från Uganda men nu verksam i USA, kommer till festivalen. Kabanda ger konsert i Saltviks kyrka måndagen den 22 juni.
– Patrick Kabanda har tidigare haft kontakt med oss och velat komma till Åland och nu blir det möjligt att förverkliga, säger Gwardak.


Åländskt
Orgelfestivalen har medvetet satsat på att lyfta fram åländska medverkande och så sker även i 2009 års festival. Björn Blomqvist, bas, medverkar i öppningskonserten i Jomala kyrka och Frida Jansson, sopran, och Frida Österberg, alt, ger tillsammans med organisten Kaj-Gustav Sandholm konserter både i Vårdö och Sottunga.


Lunchkonsert
Gwardak säger att man märkt att publiken gillar temakonserter av olika slag och det försöker man tillfredsställa.
– I fjol hade vi en lunchkonsert i Mariehamn med en rysk organist som spelade Bach. Vi var lite orsäkra på om publiken verkligen skulle komma på dagtid, en vardag, men det blev fullt i kyrkan.
Också nu finns en lunchkonsert inprickad. Fredagen den 26 juni spelar Thomas Nipp, domkyrkoorganist, från Vaduz i Liechtenstein i S:t Görans kyrka.
– Det är, för övrigt, första gången som vi har en medverkande från det landet, säger Gwardak.


Trumpet och orgel
Ett publikönskemål har varit en konsert med trumpet och orgel och även det önskemålet uppfylls nu. Roman Gryn, trumpet, och Bogdan Narloch, båda från Polen, ger konsert i Föglö kyrka den 23 juni och i Sunds kyrka följande dag.
Festivalen pågår mellan den 21 och 27 juni. Under internetadressen http://www.alfest.org/ kan man finna hela programmet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax