DELA

208 par skor på utställning

– Det vilar något skulpturalt och harmoniskt över ett par perfekt balanserade skor. Att se hur sulan övergår i klacken och hur lästen är utformad på ett par vackra skor, kan hos mig framkalla rysningar av välbehag på samma sätt som då jag lyssnar på ett stort musikstycke eller betraktar ett konstverk, berättar Gunilla Nilsson om sin passion till skor.
Gunilla Nilssons skosamling omfattar 205 par skor. Dessa ställs just nu ut på Ålands museum. I lördags fanns Gunilla på plats vid invigningen av utställningen för att berätta om sina älskade skor.
– Det gjorde nästan lite ont i hjärtat då jag plockade fram alla skorna till utställningen. Varje par utgör på sitt sätt en bit av mitt liv. Det är skor jag har en relation till, säger Gunilla Nilsson.
Till största delen består samlingen av skor hon har köpt själv.
– Skor har för mig blivit en vana och en nödvändighet. Jag köper nya skor då jag vill fira något och jag köper nya skor då jag behöver muntras upp. Jag har alltid en ursäkt god nog att unna mig ett par skor. Då jag reser köper jag skor istället för souvenirer. Allt detta gör att jag ofta förknippar mina skor med vissa minnen, säger Gunilla och visar oss ett par gula kilklackssandaletter som hon köpte för trettio år sedan för att fira att körkortet var avklarat.


Ta hand om
Som utbildad sömmerska och tillskärare har mode och kläder alltid varit ett stort intresse hos Gunilla. Men att det är något särskilt med skor kan hon inte nog framhålla.
– Skor förmedlar och förhöjer lätt en stämning. De utgör ofta pricken över i:et då man klär sig. Ett par fula skor kan dra ner hela utstyrseln, medan rätt val av skor ger dig attityd, bättre självförtroende och snygga ben. De kan få dig att känna dig tuff, fin eller rent av sexig, menar Gunilla.
I samlingen märks bland annat en hyllrad med skor från 30-, 40- och 50-talen.
– Då jag var med och städade ur Villa Carita så hittade vi ett dussin par damskor i min storlek. Istället för att de skulle slängas fick jag ta hand om dem och fixa upp dem, berättar Gunilla.
Sedan ryktet om hennes skosamling spridit sig så händer det allt oftare att folk lämnar skor till henne för att hon ska ta vara på dem.
– En dag hängde det en plastpåse på ytterdörren med flera par riktigt gamla knäppkängor och barnskor. Ett av paren hade sulor i näver, så de måste vara äldst i samlingen, berättar hon.

LINNEA TILLEMA


redaktion@nyan.ax