DELA

KRÖNIKA: Sociala medier gör oss osociala

Tiden då vi – mer än gärna – gjorde och framför allt tog emot spontana hembesök är förbi. Trots att vi 2016, genom diverse sociala medier, kommunicerar och interagerar mer och med fler bygger vi ändå sociala barriärer. Trots att vi är tillgängliga nästan dygnet runt gör smarttelefoner och läsplattor oss allt mer otillgängliga.

På 90-talet, när jag var barn, hade vi hemtelefon. Ändå gick vår dörrklocka varm. Var det inte leksugna kompisar så var det kanske morfar som hade vägarna förbi. Ringer dörrklockan i dag släcker jag lamporna, hämtar en lämplig kökskniv (den största är ganska otymplig så valet faller ofta på den mellanstora, alltså den jag skivar glass med) och förbereder mig för handgemäng. Det är, i min värld, nämligen bara tre typer av människor som utan förvarning ringer på hos folk nuförtiden: Suspekta försäljare, påflugna sektmedlemmar och inbrottstjuvar. Om det nu inte är min mor eller min styvfar, som faktiskt bor i lägenheten mitt emot. Men det är alltid bra att vara förberedd på någon utomstående.

Mitt agerande är långt ifrån onormalt. Det är ju faktiskt sådana vi har blivit. Osociala monster som inte uppskattar spontana hembesök. Misstänksamma individer som greppar tag om första bästa tillhygge så fort vi hör ”främmande” steg i trapphuset. Att utan förvarning ringa/knacka på hör inte vår tid till. Är det någon som mot förmodan känner sig tvungen att våldgästa mig ska det ske under mer sofistikerade former. Han eller hon bör skriva på Messenger (inte på min Facebookvägg), sms:a eller eventuellt be om lov att ringa (ja, i dag ringer man heller inte oannonserat).

Endast ett fåtal av mina vänner har som vana att besöka mig. Och alla skriver de till mig på Messenger före de kommer över. Sorgligt. Det finns – och jag menar det – en enda person i min umgängeskrets som är kapabel till ett oannonserat hembesök. Min mormor (egentligen bonusmormor) hör till den gamla skolan. Hon ser inga problem med att helt sonika knacka/ringa på när hon har ett ärende.

Nu har också hon skaffat mobil. Ingen smarttelefon, men ändå. Snart har hon väl också Facebook. Då lär det inte bli fler hembesök…