DELA

Nu är det dags för fredags-lid!

Jag har ynnesten att få vara med på något som jag ibland, väldigt självgott, kallar för Ålands ”elitlista”. Denna elitlista är ett privat forum på internet, inte helt olikt Facebook, men med väldigt få medlemmar. Vi är runt femton stycken och inga nya tas någonsin in. Vi vill nämligen inte riskera att få in en massa slödder. ”No riff-raff”, som Basil Fawlty skulle ha sagt.
Vi på forumet är kulturfolk, samhällspelare, näringslivstoppar och entreprenörer. Vi ligger i framkant på så många sätt att det inte ens går att räkna längre. Om du frågar oss, alltså.
På forumet vågar vi vara oss själva. Vi uttalar oss ibland frankt, ibland osakligt – ibland nuddar det vid hets mot folkgrupp – om politiker, kvinnor, arbetskollegor och grannar. Vi hymlar inte med att vi är lite bättre än vanligt folk. Det är skönt att vi vågar vara så ärliga bakom lösenordsskyddade väggar, tycker vi.
Sådär, varsågod, lite bakgrund.

Nu till saken: Ibland tar vi på forumet också upp viktiga, riktiga ämnen. Just nu driver vi en hård kampanj mot fenomenet ”mys”.
Det är det jag vill prata om nu.
Vi vill komma tillrätta med allt detta förbannade mysande man stöter på överallt i vårt samhälle. Dels för att ordet i sig är kväljigt, dels för att för mycket mys gör hjärnan mjuk. Det vill inte vi ska hända.
Men vi behöver din hjälp.
Allt är Sveriges fel, förstås. Där myser man varje fredag. Minst. Man köper gelégodis och tittar på dum tv med sin mysiga, sockerdumma familj. Man sjunger med i tv-reklamen, ”nu är det dags för fredagsmyyyyyys”.
Betänk: Det händer i många åländska hem redan ikväll.

Mysandet har dessvärre börjat sprida sig till resten av veckan. Ni som kladdar med Facebook ser det tydligast. Där finns ordet ”mys”, eller någon besläktad form, inklämt i cirka 46 procent av alla statusuppdateringar. Det är fest med mysiga tjejkompisar, vinmys, balkongmys, mysfika, renoveringsmys och bildäcksbytardagsmys. Det är ohållbart.
Därför kommer vi nu med ett förslag: Byt ut fredagsmys mot fredagslid en gång i månaden. Innan befolkningen är helt söndermyst.
Låt fredagslidet bli månadens antiklimax. Något för familjen att börja våndas över redan tidigt i veckan. Inled gärna fredagslidet med kall leverlåda till middag. Drick sen ljummen rotsaksjuice framför finska dokumentärer om skogsförsurning. Istället för att överraska barnen med godis – överraska dem med att berätta att ni har gett bort deras älskade husdjur. Motivera med ett ”hm, lustigt, jag minns faktiskt inte riktigt varför, eller till vem.”
Krydda kvällen med jobbiga ämnen och gammalt groll. Påminn partnern om den där otroheten ni precis kämpat er igenom. Visa bilder på sjukliga släktingar som inte har långt kvar. Säg till barnen att ni tänker skiljas. Låt dem gärna tro att det är deras fel.
Får du lite dålig smak i munnen av den här texten? Bra. Det är en bra början. Vi måste balansera upp allt fördummande mys med en rejäl dos fredagslid. Och vi måste börja nu. Lidande gör oss smartare.
Börja redan ikväll. Samla familjen och tvinga alla att sjunga: ”Nu är det dags för fredagsliiiid!”
Om de gråter när kvällen är slut har du lyckats.