DELA

Kontanter, inte aska, krig förbjudet här

Veckans mest utslitna skämt är “we said cash, not ash”. Den askmolnsomgivna engelsmannens förtvivlade meddelande till Island.
Det har upprepats så många gånger att man håller på att bli konfys. Och det kommer att fortsätta att upprepas eftersom det tydligen upplevs som ett mycket lyckat skämt.
Och, föralldel, det är ganska fyndigt. Om inte annat visar det att man förstår lite engelska.
Nu svarar islänningarna.
“We may not have cash but we have plenty of ash”, är det följdriktiga motdraget.
Även det lite uttjatat.
Om det inte vore för att man börjar trycka upp T-tröjor med den texten.
Nu hamnar allt i ett helt annat läge. Nu lyfter plattityderna till högre sfärer.

På något konstigt sätt är det så att även utrangerade skämt blir roligare om de hamnar på en T-tröja. Om graffiti är steg ett i förädlingen av små textsnuttar så är T-tröjan definitivt det andra steget.
T-tröjstexter är strålande. Och egentligen ingenting nytt. I andra, sydligare länder, brukar T-tröjetillverkarna vara mycket snabba med att prångla ut T-tröjor med deviser mot eller för. Många på besök i Singapore köper “Singapore – a fine city”, tröjan där man räknar upp alla böter – fines – man kan få.
Den här kulturen har ännu inte nått Åland. Men vi kunde kanske börja.
Såvitt jag vet finns det två åländska T-tröjetillverkare som snabbt skulle kunna leverera lite protest- eller stödtröjor mot eller för det ena eller andra.

Postens usla service kunde häcklas. Turbothomas, Stålbarbro och Blixtlasse kunde flyga fram med Husis i handen istället för att – enligt radioreklamen – ordna hem strutsar från Egypten, groddar från Tyskland eller äggkläckningsmaskiner från en ort som kallas SEINEJOKI men troligen är Seinäjoki. Allt hem till det åländska paret som konstigt nog talar rikssvenska.
Den riktigt snygga åländska T-tröjan skulle Skarventröjan kunna bli. Ett stort stiliserat skarvhuvud kunde blir årets storsäljare.
Golfen och Stornäset är ett T-tröjetema. Texten för eller emot.
Galenskapen med en tunnel till Föglö är en given T-tröjegrej.
“Rädda Thalatta”-tröjan kanske kunde få Mariehamns stad att sköta skandalhuset på Lilla Lökskär.
Kanske Viking Lines anställda kunde påminna sina ägare om att även de vill bli aktieägare i bolaget genom en jubileumsemission så här i närheten av 50-årskalaset. Vit text på röd botten, eller kanske cinderellavitt med röd text?
Kanske landskapsregeringen kunde fås att köpa in några elbilar genom en lämplig kampanj? De lokala bilhandlare som säljer Nissan och Renault sponsrar säkert T-tröjereklam för kommande miljöbilarna Nissan LEAF respektive Kangoo Z.E.
Kanske vi T-tröjledes tillockmed kunde tvinga våra politiker att åka till Irland för att bekanta sig med det jättelika elbilsprojektet på den gröna ön.
De som fortfarande röker kunde bära T-tröjor med texten; “Det är fegt att sluta röka”.
Landskapsregeringens och lagtingets självskrivna kamp-T-tröja ska bära texten:
“På Åland är krig förbjudet. Varför inte överallt?”
På flera språk.
Helst på alla språk.
Bra present.
Så långt kan det leda när man får aska i maskineriet.