DELA

Vrålbåtar i ekostaden Mariehamn

Det är beklämmande att inte en enda liten glimt från FNs klimatpanel har lyckats nå Mariehamns stad – åtminstone inte hamnnämnden. Eller är det bara den åländska kortsynta självtillräckligheten som fått samtliga nämndmedlemmar att tillåta en massa stora miljövidriga vrålbåtar att spränga ljud- och hastighets- och avgasvallar på Slemmern inkommande sommar?

Finns det inte en enda politiker i Mariehamn som inser vilka galna signaler vi sänder ut om vi tillåter de avgasspyende fartvidundren i Formel 1 att burna på Slemmern samtidigt som vi försöker profilera oss som en ekostad? Vad ska våra efterkommande tro om oss? Jo de kommer att förbanna våra ogenomtänkta hattanden efter snabba klipp!

Och motivet till jippot! ”Tillställningen filmas och visas i 42 länder!” Tror ni att någon kommer till Åland för att besöka den plats där Formel 1 hölls 2008? Nej, men många som tänkt besöka Åland för att njuta av natur och kultur kanske tvekar när man ser vad ålänningarna använder sin fina natur till.
Snälla mariehamnspolitiker, man kan inte marknadsföra sig med diametralt motsatta budskap samtidigt: Kom till Åland, den ostörda miljöns och motorsportens förlovade land!! Det blir absurt.

Gå i stället in för att fullödigt och målmedvetet göra Åland till den gröna ön med ekologisk odling, vindkraftsel, solceller, elbilar, cykel- och vandringsleder, skärgårdsgolf, segling, idrott, ridsport, kanoting, sportfiske, vrakdykning, zeppelinflygning, hälsofarmer och annat som ger signaler om en friskare livsstil. Ekoturismen växer kraftigt över hela världen. Vi har nu tidernas chans profilera oss som den renaste och friskaste platsen i Östersjön – men då måste vi vara förbaskat konsekventa och inte splittra vår image med motsägelsefulla signaler.
Turistföretagare i Mariehamn