DELA

Vinden drar

Tidningarna är fulla med osämja. Är det inte sprutor och pandemin så är det örnar och dess vara eller icke vara.

Vi borde börja sjung mera i stugorna som man gjorde förr, och komma bort ifrån allt elände en stund i alla fall. Våra folkvisor har en gång växt fram i stugor och torp där man sjöng med varandra, och för varandra.

Förr var vinden motorn för alla skepp på havet, och för kvarnar och sågar på land. Vi var helt beroende av vinden för att samhället skulle fungera. Då sjöngs olika folkvisor. ”Vinden drar” en känd visa, namnet kommer av att vinden drar skeppen ut på havet. ”Sjömansgossens lilla lilla vän står sörjande på strand,” där kom också sjöromantiken (som fanns förr men inte nu mera) med i texten.

Sedan kom olja och kol i massor då ville man ha lugna hav att färdas på. Livet då var oberoende av vinden som kraftkälla.

Jarl Hemmer diktade: ”Havet ligger solblankt och speglar morgonrymden.” Men nu har det svängt igen. I och med omläggning till förnybar el har kolossala vindkraftsverk vuxit både i antal och storlek. Vi är på nytt beroende av vindens outtömliga kraft, men, blåser det inte är det ingen ström tråden. Jag har tagit mej friheten att renovera den klassiska folkvisan, att den mera passar in i dagens komplicerade samhälle.

Vinden drar

Lampors ljus, höga hus,

när västan vinden drar

se vindkraftverkens vingar snurrar friskt

då är det igen brist

Sol och vind, smeker kind,

vi gläds åt vindens kraft

jag hoppas kaffebrygden blivit klar,

så länge vinden drar

lugnt och trist, all den brist,

när vinden läggs till ro

el till bilen kan man inte få,

ja då får man väl gå

Hej å hå, de blåser på,

visst skall vi glädjas då

vi duschar, badar, tvättar oss galant

Ja de e riktigt sant.

Nu är det kris, int en bris

vi drar till fjärran land

och köper siden och sammetstyg

och hem så åker vi flyg.

ROGER FAGERHOLM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp