DELA

Vikten av riktiga fackföreningar

Vi på fackförbundet JHL Åland vill rikta en varning och ett förtydligande till alla arbetstagare i arbetslivet med tanke på den aktuella nyheten om en falsk eller så kallad gul fackförening inom skärgårdstrafiken. En gul fackförening är en registrerad förening som påstås vara en arbetstagarförening men som i verkligheten helt eller delvis kontrolleras av arbetsgivaren. En sådan fackförening grundas ofta av arbetsgivaren eller någon i dennes närhet och är alltså inte någon äkta arbetstagarförening som bevakar arbetstagarnas intressen och förbättrar deras arbetsvillkor, utan en förening som verkar huvudsakligen i enlighet med arbetsgivarens intressen. Att tillhöra en arbetstagarförening som grundats av arbetsgivaren är ofta inte frivilligt för arbetstagaren och föreningen erbjuder inte sina medlemmar de tjänster som fackförbunden normalt sett erbjuder, som intressebevakning eller rättshjälp.

JHL-föreningarna på Åland finns till för arbetstagare inom den offentliga sektorn och drivs av arbetstagare inom den offentliga sektorn. Balansen på arbetsmarknaden mellan arbetstagare och arbetsgivare behöver upprätthållas för allas skull. Ett kollektivavtal är en överenskommelse där båda parter ger och tar och är resultatet av en kompromiss det inte finns något utrymme för den ena parten att bara ta och ta. En äkta fackförening står enad tillsammans för att bevaka sina medlemmars intressen och förbättra deras arbetsvillkor. Hos oss finns juridiskt stöd och rättshjälp, arbetslöshetsförsäkring, förtroendemän som svarar på frågor, lokal föreningsverksamhet och utbildning. Att tillhöra en riktig fackförening innebär att du stöder trygga arbetsvillkor för arbetstagare nu och i framtiden.

EVELYN JOELSSON-PÅVALS
VERKSAMHETSLEDARE FOA-Å R.F.

JAN LINDHOLM
ORDFÖRANDE FOA-Å R.F.

HENRIK HAGSTRÖM
ORDFÖRANDE JHL 408

JIM TOMMISKA
ORDFÖRANDE JHL 214

ANICA CULIBRK
ORDFÖRANDE JHL 218

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp