DELA

Viggen vätgasdriven, ett aprilskämt eller?

Den nuvarande landskapsregeringen kom till makten med löfte om att bygga en tunnel till Föglö och ersätta två gamla färjor med nya.

Det började i alla fall bra, man upphävde beställningen av en elhybridfärja (lite konstigt om man lovat två nya färjor, men den behövdes inte eftersom man skulle bygga tunnel till Föglö).

Man satte till en parlamentarisk kommitté för att utreda sträckning, säkerhetsnivå och kostnad.

Kommittén kom fram till ett pris och konstaterade samtidigt att det skulle bli dyrare än alternativet med färjor. Det var väl kanske inte vad man väntat sig precis.

Sen läste jag en artikel i Ålands Sjöfart att det fins långtgående planer på att konvertera Viggen till vätgasdrift och att börja tillverka vätgas på Åland.

Här hade vi nånting som en ”energifreak” inte kunde låta bli att titta lite närmare på. På Smart Åland Energys hemsida hittade jag en hel del information och bland annat ett webinarium ordnat av Flexens som är nån sorts projektledare för det hela.

Plötsligt började saker och ting falla på plats. Man skaffar en begagnad billig färja från Norge för att ersätta Viggen på Åva-Osnäs. I projektet ingår att bygga om Viggen till ren vätgasdrift med hjälp av bränsleceller och sätta in henne på Hummelvik.

Vätgasen skall produceras på Åland och en tänkbar plats är Tingsbacka.

Det skall också anläggas en solcellpark i Grelsby, kan det vara så att det här hör ihop?

Kan det också vara så att det inte är intressenterna att bygga parken som gjort en förfrågan om just detta område utan är det så att området bjudits ut åt intressenterna för att det ligger nära Tingsbacka?

Var artikeln i Ålandstidningen med att höra de olika parterna bara ett spel för galleriet och är besluten redan i princip tagna?

Att använda vindkraftel skulle bli alldeles för dyrt. Det kommer ändå att bli betydligt dyrare vad gäller bränslekostnader, för att inte tala om investeringarna.

Ett sånt här projekt luktar bidrag från EU, och är det så att Föglötunneln redan är ett minne blott?

Här tycker jag det börjar vara dags för lite svar av vårt Lantråd och ordförande i Hållbarhetsrådet.

Håller man på att gå bakom ryggen på sina väljare i bästa ryska anda ”for a greater good” eller vad är det frågan om?

ÅKE GUSTAFSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp