DELA

Vi vill ha ”Tack och lov” kvar i radion

Efter Svenska Yles besked om att lägga ner programmet Tack och lov har vi blivit kontaktade av lyssnare som är både ledsna och bestörta över situationen. Personer som upplever att Yle Vega sviker sina trognaste lyssnare.

Medvetna om att programmet inte hör till de lagstadgade andaktsprogrammen ser vi det ändå som angeläget och förenligt med Yles public serviceuppdrag att Svenska Yle borde ha ett program där lyssnare ges möjlighet att önska och ta del av andlig musik.

Forskning visar att många finländare gärna lyssnar på andlig musik, att det är en betydande kraftkälla i vardagen och ett viktigt inslag i deras liv. Att det ger trygghet, hopp och mod i en tid då omvärlden upplevs osäker och framtiden oviss. Att i dessa tider frånta lyssnarna denna kraftkälla och uppbyggliga stund är inte en bra lösning.

Som programansvariga har ni fått uppdraget och förtroendet att se till olika lyssnares behov och intresssen då ni fattar beslut om vilka program som produceras och görs tillgängliga. Till det hör inte att godtyckligt lägga ner ett program bara för att programledaren går i pension och påstå att programmet därmed får ett naturligt avslut. Det kan rentav uppfattas som nyckfullt och oansvarigt.

Som Borgå stifts representanter i Kyrkomötet ser vi med oro på hur Svenska Yle nu medvetet och kortsiktigt skapar skillnader mellan det finska och svenska programutbudet. Detta eftersom finska Yle Radio 1 fortsätter att sända programmet Hartaita säveleitä flera gånger i veckan medan de finlandssvenska lyssnarna inte erbjuds något motsvarande. Vi hoppas att programmet Tack och lov kommer tillbaka i en eller annan form.

ULLA-MAJ WIDEROOS

MIA ANDERSSEN-LÖF

PATRIK HAGMAN

PETER LINDBÄCK

ROLF STEFFANSSON

GÖRAN STENLUND

BO-GÖRAN ÅSTRAND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp