DELA

Vi står för vad vi lovat i val

Obunden Samlings styrelse försätter att förändra sitt parti och avviker denna gång från valprogrammet trots att man är nära att få en viktig fråga förverkligad. Fullt möjligt och tillåtet men anmärkningsvärt.
Vi lagtingsledamöter som förvaltar det förtroende som givits oss av väljarna är förstås glada över att det förslag som vi gick till val på nu sägs omfattas av en majoritet och kommer att förverkligas. Förslaget är en kompromiss, hos oss; bland alla kandidater till valet fanns olika uppfattningar, vissa kunde tänka sig att sänka rattfyllerigränsen som sådant medan andra var starkt emot.
Varför skrota en kompromiss som är smart? Så här står (stod) det i Obunden Samlings valprogram i lagtingsvalet 2011 (exakt citat):
”ObS har som målsättning att Åland ska ha nolltolerans mot rattfylleri. Därför föreslår vi ett nytt straffbegrepp: rattonykterhetsförseelse. Gränsen för rattfylleri går i dag vid 0,5 promille alkohol i blodet. Gränsen för rattonykterhetsförseelse ska sättas vid 0,2 promille och rendera i straffbot och indraget körkort i ett dygn. ObS vill samtidigt skärpa gränsen för grovt rattfylleri som i dag går vid 1,2 promille. En person som framför ett fordon med så hög promillehalt i blodet är i regel rejält berusad och utgör en omedelbar trafikfara, inte bara för sig själv, utan även för alla medtrafikanter. ObS föreslår därför att gränsen för grovt rattfylleri sänks till 0,8 promille.”
Vi fortsätter förverkliga den politik vi lovat.
Danne Sundman
Mika Nordberg
Gun-Mari Lindholm
John Hilander