DELA

Vi bör vara realister

Hej Magnus Mobrandt , tack för de inledande fina orden, det värmde mig i höstmörkret. Precis så som du beskriver din skildring känner jag. Men Obunden Samling som jag representerat i åtta år har inte den kränkande människosyn som du försöker pådyvla oss. I ett öppet demokratiskt samhälle skall alla frågor få debatteras utan att någon skall stämplas på ett kränkande sätt. I Obundna har vi fört sakpolitik i flera år, vi är många realister inom föreningen. Vi rör oss i samhället o på arbetsplatser, vi träffar det åländska folket.

Den tragedi som nu utspelar sig i Syrien berör oss alla. Det är viktigt med insatser i närområdet där många kommer i åtnjutande av hjälpen. Jag har skänkt pengar o kläder till insamlingar för att göra vad jag kan. I fullmäktige har vi beslutat om att Mariehamn skall ta emot 20 kvotflyktingar. Jag anser att staden har möjlighet att ta emot dem då integrationen fungerar.

Din Mariehamnsskildring får mig att tänka på människor på Åland och i Mariehamn som far illa. De saknar husrum, någon att prata med, psykiskt dåligt, alla får inte den hjälp de behöver. Andra har inte råd att handla mat. Vi har mer fattigdom på Åland än tidigare. Som politiker har jag engagerat mig för att vi inte skall ha hemlösa, jag är glad att andra partier vaknat i denna fråga.

Beträffande asylflyktingar har Åland ingen behörighet utan de är en riksbehörighet. Finska myndigheter har hand om flyktingförläggningar o hanteringen av dessa. Att bygga upp en sådan organisation på Åland är inget som görs i en handvändning.

Vi bör vara realister, skall vi ta emot fler kvotflyktingar behöver vi ha beredskapen. Island som är 300.000 invånare avser att ta emot 50 kvotflyktingar som jämförelse kommer det 25 till Åland. Vi är ett litet ösamhälle med begränsade personella och ekonomiska resurser. Detta hindrar inte att folk visar en otrolig hjälpvilja att stöda flyktingar i närområdet med egna insatser till de organisationer som kan agera omedelbart.

Anders Holmberg

Obunden Samling.