DELA

Vem vill lösa vårdfrågan?

Nu stundar det till riksdagsval igen, och de som kandiderar för en plats i riksdagen lovar guld och gröna skogar för ens röst, men hur allvarligt är löftet menat, egentligen? För om man kritiskt granskar vad politikerna åstadkommit hittills under sina politiska karriärer, och hur de uppfyllt sina tidigare vallöften, blir man oftast besviken över resultatet.

Nu har vi haft en livlig debatt om nytta, skyldighet och glädje av att vara hemma med sina små barn, och oftast är det ekonomin det hänger på om man kan unna sig en längre period av vårdledighet eller inte. Och många tänker på den framtida pensionen, som naggas rejält i kanten om man uteblir ett antal år från arbetsmarknaden. Ändå är ju detta en fråga som går att lösa, med litet god vilja. Men vad jag vet har hittills inte denna fråga “lyfts” av någon part, varken i avtalsförhandlingar eller genom rikslagstiftning.

Därför vill jag ställa frågan till de åländska kandidaterna i riksdagsvalet, vem av er lovar att lyfta denna för så många så viktiga fråga efter invalet i riksdagen? Och hur mycket kraft och energi anser ni att frågan vara värd, för att nå ett resultat?

Runa Lisa Jansson