DELA

Vem vill hjälpa moppeungdomarna?

Det krävs en hel by att uppfostra ett barn, det är ett gammalt talesätt som gäller ännu idag. Som förälder är jag orolig över många av de åländska ungdomarnas mopedkörning. (obs inte alla ungdomar, jag vet självklart att många ungdomar kör lagligt).

De triggar varandra till galenskaper. Vet ni om att den moped som går snabbast på Åland, går cirka 130 – 140 km i timmen. Att vara ung är att pröva gränser, hitta sin egen identitet och vänner och få grupptillhörighet.

Många av oss vuxna tänker nog körde vi ju också trimmade mopeder när vi var unga. Men vet ni mopederna gick inte då 110 km i timmen. I ungdomsvärlden finns en subkultur, hur man ska fly från polisen om man blir stoppad av polisen, hur man ska vara på polisförhör osv. Just nu lever många ungdomar i en subkultur, där den som haft snutjakt blir hyllad av sina kompisar. Hen blir kungen i gänget.

Mopedungdomarna är i regel väldigt skickliga på att skruva. Hur ska vi vända deras skicklighet till något positivt, där de inte äventyrar sitt eller andras liv. De är ofta superfina ungdomar, endel av dem är lite mer energiska än andra men otroligt kunniga på att skruva mecka. Hur kan man kanalisera deras intresse, så de inte äventyrar någons liv, men ger dem de kickar, grupptillhörighet och den fantastiska skruvarglädje de har.

Fältarna och de flesta poliserna gör ett otroligt bra arbete, men de är allt för få. Det behövs mera resurser för att kunna jobba förebyggande och bryta den negativa spiralen. Snart har vi en ändlös sommar med långa ledigheter och mycket tid att köra.

Kommer alla våra ungdomar att leva efter sommaren eller är det nån som kör i ihjäl sig, eller blir nån en grönsak eller kanske kör ihjäl sin vän. Vad kan vi som samhälle, privatperson, myndigheter, tredjesektorn göra för dessa ungdomar. Hur ska vi stoppa detta och få deras otroliga energi kanaliserad på rätt sätt?

En sak är viktig, de behövs mera poliser mera fältare. Vi föräldrar behöver även jobba tillsammans för våra ungas bästa, tredje sektorn behövs.

Våra ungdomar förstår inte att när de kör en trimmad moped är de nära döden, nära att förstöra sitt liv. Ingen försäkring håller om man kör en trimmad moped och ren trimmad moped har du inte kontroll över.

Jag avslutar med det hag började, det behövs en hel by att uppfostra ett barn. Vad säger ni som har makten? Vad gör ni? Vad säger ni som jobbar på fältet? Vad behövs?

FÖRÄLDER

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp