DELA

Vem vill ha levande skärgård?

Jag har skrivit många insändare i mitt huvud när jag har suttit i bilen mellan Bråttö och Mariehamn men nu är jag så heligt förbannad och irriterad så jag måste skriva ner mina tankar och känslor. Hur mycket ska vi pendlare och övriga Föglöbor tåla egentligen? Jag tycker att vi har blivit så nonchalant behandlade i hela den här ”Skarvsoppan”. Här följer mina tankar och känslor om soppan och jag tror att de flesta som pendlar känner ungefär likadant.

Först måste vi åka via Överö och Långnäs ett halvår för att det byggdes ett ”fint” färjfäste i Degerby, ett färjfäste som är byggt enbart för den nya fina Skarven. Det var lycka när Knipan började gå mellan Degerby och Svinö igen på våren. Nu måste vi igen åka två veckor mellan Överö och Långnäs och det hade varit okej om det bara varit de här två veckorna. Nu åker vi mellan Degerby och Långnäs som ändå är bättre men inte det ultimata, det är färre turer och det tar mej en timme längre i restid per dag.

Varför byggdes det en färja som inte kan ta iland vid alla färjfästen? Varje gång Skarven ska på översyn eller om det blir något fel på den, ska vi igen sitta och åka via Överö? När, eller om, Skarven ska köras in, ska vi igen sitta och åka via Överö? Informationen om hur och vart vi ska åka har varit urusel, det känns som man inte vet från dag till dag hur man kommer till och från jobbet. Det är ingen som har frågat och brytt sig om oss pendlare hur det här har påverkat oss och våra liv.

Personligen tar det mej 4,5 timmar per dag att pendla mellan Bråttö och Mariehamn när färjan går via Överö. Som tur är har jag haft möjlighet att bo i Mariehamn under den här tiden.
Det är normalt tungt att pendla när färjan går mellan Degerby och Svinö men det är jag van vid och det måste man acceptera när man ändå har valt att bo i den fantastiska skärgården. Som det har varit nu och som vi har blivit behandlade funderar ja g stundtals på att flytta härifrån men det är ju inte det jag vill. Jag vill att trafiken ska fungera, att det ska vara enkelt att pendla till Mariehamn och att våra ungdomar ska känna att dom vill flytta hit tillbaks efter studietiden. Som det varit nu finns det ingenting som fungerar och det känns som vi bara blir motarbetade.

En levande skärgård! Jo pyttsan! Det är nog bara vi som bor i skärgården som vill att den ska leva.
Margareta Nordblom,
pendlande skärgårdsbo