DELA

Vem slarvade mest?

I ett svar på min insändare (i Nya Åland 7.9) menar Erik Schütten att jag slarvar med siffror. Jag kollade upp detta (igen) med statistikern Jonas Karlsson på ÅSUB, som meddelar att år 2007 arbetade 36,6 % av arbetskraften inom offentlig sektor. Jag hade alltså några tiondelar fel, Schütten ett par procent (han angav ju siffran 38.6 %).
I Åland i siffror 2010, som Schütten hänvisar till, kan man förledas att tro att min siffra är fel, om man tror att t ex samhällstjänster bara sker inom offentlig sektor. Ett av flera exempel när så inte är fallet är renhållning, som drivs på privat basis.

Att jag var tydlig i min retorik gällande försvaret för offentlig sektor var meningen. Jag anser att konkreta exempel är bättre än svepande formuleringar som att våra gemensamma skattepengar går till en överstor personal.
Att kvinnor drabbas hårdare av nedskärningar i landskapets och kommunernas budgetar är uppenbart. Att värna deras intressen betyder inte att det inte behövs en effektiv näringspolitik som företagen kan tjäna på. Ju bättre det går för företagen, ju mindre arbetslöshet och därmed mer intäkter i form av skatter. Det var min poäng.

Anders Hallbäck (S)