DELA

Vem granskar granskarna?

En författare ska inte vara något mer än en bandspelare, ett inspelningsinstrument. Ungefär så sa den amerikanske författaren William S. Burroughs om sitt skapande. När det kommer till journalistik stämmer det. Det är ett hopplöst fall. All rapportering i tidning, radio och TV kräver sammanfattning och att en reporter ramar in och formulerar något så att det går att få en översyn. En artikel eller ett inslag är en representation av något som hänt, och att återge något exakt skulle göra nyheter otroligt lyssnar- och läsar-ovänliga, likt kartan i Jose Luis Borges fabel som till slut täcker hela kungariket i sin strävan efter att vara exakt detaljerad.

Varje journalist gör en tolkning när de rapporterar, och alla i branschen vet det. Vi är alla människor och den man är färgar av sig på ens arbete. Det går aldrig att undvika helt och hållet, men varje seriös och professionell journalist och redaktion tar medvetet och disciplinerat steg för att minimera hur mycket av dem själva som kryper in i deras rapportering. Det är ett krav för att branschen ska ha någon form av trovärdighet, och allt annat är gonzojournalistik, agenda eller fåfänga. För till och med små formuleringar kan ändra hur något framstår. Jämför till exempel kompisgäng med klick.

Det här är extra viktigt på Åland, där man kan säga att alla känner alla. Alla har en vän eller en släkting eller annan bekant som jobbar någonstans. Alla vet att svågerpolitik och nepotism finns här, och att det är något man måste acceptera i ett litet och tätt sammansvetsat samhälle. Det är svårt att förhindra att ens egna känslor, relationer eller lojaliteter gentemot andra påverkar hur man gör sitt jobb.

Som en seriös och professionell journalist rapporterar man så långt det bara går inte om personer eller saker man har en personlig relation till. Om din fru startar en affärsrörelse är det någon annan på redaktionen som intervjuar henne. Om din kompis hamnar i tingsrätten skriver någon annan om det.

För att media som en granskare av samhället ska ha någon form av trovärdighet måste den i sin tur kunna granskas. Ålands Radio & TV finansieras av skattemedel, dina pengar, och du har rätt att veta vad som pågår inom bolaget, och att ifrågasätta det. Men att ifrågasätta något är inte värt någonting om du istället blint tar någon annans ord för vad som egentligen händer.

Man pratar mycket om källkritik nu för tiden. Vem bevakar väktarna, frågade sig romaren Juvenalis. Fråga er gärna vem det är som granskar granskarna, och hur det sköts.

Min egen åsikt, här till slut, är att Nya Ålands senaste granskning är ett personpåhopp illa förklätt till reportage, vinklat och fullt av egenintresse, och att den har skötts omdömeslöst dåligt. Min egen uppfattning är att majoriteten av redaktionen inte kände igen sig i den bild som målades upp.

FELIX QUARNSTRÖM

TIDIGARE ANSTÄLLD VID NYA ÅLAND OCH ÅLANDS RADIO & TV

 

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Nya Åland tog sig an insändarskribentens övergripande frågeställning i fredagens tidning, i ledaren på sidan 2 passande nog just under rubriken ”Vem granskar granskaren?”.

Under en månads tid har flera journalister vid Nya Ålands redaktion tillsammans jobbat med en granskning av arbetsförhållandena på det offentligt ägda och skattefinansierade aktiebolaget Ålands radio. Granskningen visar på en väldigt splittrad arbetsplats, med utbredda problem i arbetsmiljön som pågått under lång tid. Dessa problem har varit kända av flera politiskt tillsatta styrelser, men har ändå inte åtgärdats.

I detta finns givetvis inget egenintresse.

Insändarskribenten skriver om riskerna med att ”lita blint på någons ord” och jag håller med. Just därför baserar sig granskningen inte bara på en persons ord, utan på intervjuer med närmare 15 olika personer, dokument och anmälan till regionförvaltningsverket och den rapport som externa konsulter tog fram gällande arbetsmiljon på Ålands radio redan 2016. Det är i dessa källor som ordet ”klick” ständigt återkommer. Konsulterna ägnar ett helt kapitel åt denna ”klick”, så det är ingen term Nya Åland hittat på.

ANNA BJÖRKROOS

CHEFREDAKTÖR PÅ NYA ÅLAND

 

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp