DELA

Vegomat bättre för miljön

Inledningsvis finner jag det väldigt positivt att ungdomar allt mer ses som en resurs även i politiska sammanhang. Att man även som ungdom tar de erbjudna påverkningsmöjligheterna till vara, så som ett par elever i onsdagens Nya Åland, är bara gott.
Ungdomlig som jag är så vill jag däremot inte hålla med om ett par elevers åsikt angående socialdemokraternas förslag om mer vegetarisk mat i skolorna.

Det finns inga adekvata forskningar på att barn och ungdomar behöver äta kött för att må bra. Huvudsaken är ju att de får i sig de näringsämnen som kroppen behöver, och det kan man gott få i sig med vegetarisk mat. Faktum är att många vegetarianer lever sundare än köttätare om man ser på sjukdomsfall och i vilken ålder dessa skett.
Ordet ”vegetarisk” är olyckligtvis så värdeladdat, att många får rysningar av att höra det. Men gillar ni inte vegetarisk ost, vegetarisk gröt och vegetarisk sylt? Ordet är inte alls så farligt som det låter, och det kan faktiskt vara hur gott som helst!

Vi vet att vegetarisk mat rent generellt är bättre för miljön än köttprodukter. Vi vet också att elever inte slänger maten för att den är vegetarisk, eleverna slänger maten för att de inte kan uppskatta hur mycket de förmår äta.
Vidare kan konstateras att ett elevråd bör uppfattas som elevernas representanter utåt. Om inte, bör något göras åt saken med omedelbar verkan.
Simon Holmström
semivegetarian