DELA

Varning för Mephedrone

Allt fler använder Mephedrone. Tonårsflickor ”bjuds” på drogen av äldre killar. Man har råd att vara generös eftersom drogen är billig.
Halloweenhelgens festarrangemang möjliggjorde ett enda stort Mephedronerus. Förvånade deltagare berättade om doften av gamla skaldjur som låg som ett moln över lokalen. Mephedronet luktar nämligen så.
Stor åtgång och fritt fram. Vad är det som händer? Tror man att en drog inte är farlig för att den inte hunnit klassas som narkotika? Detta är en drog som man inte forskat på. Man vet alltså inte hur den påverkar kroppen på lång sikt.

Följande bieffekter har vi hittills uppmärksammat: extremt höga levervärden , psykoser, medvetslöshet, stickningar i hjärtat, domningar i kroppsdelar, njurproblem, värk över lever och njurar, utslag i ansiktet och på händer, näsblod, blodtrycksfall, vätskebrist, svimningar, humörförändringar, nedstämdhet, sömnproblem. Ändrat beteende. Listan kan göras lång.
Ruset av Mephedrone är kort och kraftigt. En halv till en timme. Ger ett mycket stort sug efter mer. Kraftig toleranshöjning som medför att det krävs allt större doser.

Vi vill varna föräldrar, skolor. Var uppmärksamma på förändringar i beteendemönster och ovannämnda bieffekter!

Missbrukarvården
Birgitte Wahlstèn