DELA

Varför tiger ni, liberaler?

När jag letar upp er webbsida på nätet möts jag av beskedet: Vi bygger nytt! Hjärtat hoppar till och jag tänker: Dom har ändrat sig, hurra! Dom kommer att rösta för en ny Vårdöbro i alla fall. Men det visar sig att ni inte alls bryr er om vad som händer just nu, utan ni är inriktade på valet 2015 och ska bygga ny hemsida. Och så hänvisar ni till Facebook. Faktum är att jag också sökt kontakt med er via Facebook (även om jag tycker att ett seriöst parti ska hålla sig med en uppdaterad hemsida). Sedan några veckor tillbaka finns där två förfrågningar från Vårdö om ert ställningstagande i brofrågan men ni behagar inte besvara någon av dem.

Ni svarar inte på direkta frågor, inte heller har ni redovisat några fakta i den offentliga debatten. Förgäves söker jag på lagtingets sidor för att kolla vad ni sagt. Hittar ingenting. Så hur tänker ni egentligen? (Alla säger att ni följer Perämaas hemliga agenda men så kan det naturligtvis inte vara, eller?)

Jag försöker fatta mig kort men dristar mig till att lyfta fram några talande siffror. Enligt ÅSUB:s senaste tillgängliga statistik för Töftölinjen reste det 356 862 personer och 221 156 fordon med vajerfärjan år 2011. Med det trafikflödet är det föga lyckat att renovera och samtidigt ha bron öppen för trafik, något som för övrigt är helt oacceptabelt enligt de tekniska experternas utlåtande.

Varför i hela fridens namn redovisar ni inte de fakta som ligger bakom ert obegripliga ställningstagande i fråga om Vårdöbron? Enda svaret jag kan tänka mig är att ni inte har några fakta att komma med. Därför ser jag med tillförsikt fram emot ert nya beslut i brofrågan – det vill säga att ni röstar för en ny Vårdöbro, för en bro där man använder sig av modern och utvecklad ingenjörskonst och nya hållbara material. En bro för framtiden, inte bara för Vårdö utan för hela Åland.
Med vänliga hälsningar
Aslög Granlid
Vårdö