DELA

Varför revirtänkande på ÅHS?

För två veckor sedan bröt jag vänstra handleden, var på akuten och fick armen/handleden gipsad. Den enda information jag fick om hur det hela ska skötas hemma var att läkaren visade att jag skall sträcka upp armen och vifta med fingrarna.

En vecka senare var jag på kontroll på kirurgiska polikliniken. Jag fick veta att jag skall hålla armen i upprätt läge (vänster arm på höger axel) så mycket som möjligt. Jag fick också ett hemträningsprogram för att bibehålla muskelfunktionen i armen och handen.

Varför fick jag inte denna information redan på akuten? Nu har jag varit väldigt försiktig med att anstränga vänster hand, eftersom det har gjort rejält ont. Och det har lett till att vänster hand är rejält svullen och just nu i det närmaste obrukbar.

Borde inte akuten kunna dela ut hemträningsprogram när det gäller olika benbrott och diverse annat? Som patient har man faktiskt ingen aning om hur man ska bete sig.

Om jag skulle ha fått relevant information från första början skulle jag säkert ha sluppit en hel del värk och skulle nu, 6 dagar efter benbrottet, ha en mycket rörligare vänsterhand.

Är det fråga om någon slags revirtänkande? Eller vad är det fråga om?

JUTTA FALENIUS-RAUTATAMMI