DELA

Varför hissas åländska flaggan i Bryssel?

Nu är 4:e juli här, och amerikanerna firar sin självständighet från brittiskt styre. Samtidigt blir den andra flaggan, den som representerat Sydstaterna under nästan halva USA:s livstid, kritiserad för att vara en symbol för slaveriet.

Jag som själv är amerikan, har aldrig betraktat den på det sättet, och jag är inte ensam om mina tankar.

För många amerikaner är Sydtatsflaggan en omisskännelig symbol för slaveri och förtryck. Men för vissa människor, också svarta, uttrycker flaggan någonting helt och hållet annorlunda. Några har åberopat att också den representerar frihet. Sydstaterna valde att bryta sig loss från principer som de inte trodde på.

Sydstatsbor har alltid sett på sig själva som amerikaner, men ändå annorlunda. De har varit stolta över denna sak som särskiljer dem. Flaggan som vajar över statliga byggnader i Sydstaterna har alltid varit ett bevis för detta.

Jag som inflyttad på Åland jämför den åländska flaggan med Sydstatsflaggan. Hur människor här vill särskilja sig från principer som de inte håller med om. De vill visa att de inte bara är finländare, utan ålänningar.

På Wikipedia står det att den åländska flaggan hänvisar till den geografiska och politiska ställningen för de finska Ålandsöarna.

Samma sak kan sägas om Sydstatsflaggan.

För några år sedan var det mycket tal om att den åländska flaggan vajar i Bryssel. Borde den det? Om man tar bort, eller borde ta bort, Sydstatsflaggan från viktiga byggnader i Sydstaterna, varför skall i så fall den åländska flaggan hissas i Bryssel?

Borde det inte vara tillräckligt att den finska flaggan vajar där?

Anom