DELA

Var ska vi skära ner?

I Nya Åland onsdagen den 23 september 2015 skrev Tom Grahn (Lib) att han hoppas att Finlands konkurrenskraft räddas av Sipiläs femprocents kliv. För Ålands del skulle det ”endast” innebära en minskning med 3 miljoner euro.

I våra lokala tidningar har under en längre tid framförts att procentsatsen för klumpsumman borde höjas, då närmast på grund av den snabbare befolkningsökningen på Åland. Att under sådana förhållanden minska på klumpsumman finner jag svårt att förstå. Det kan knappast vara Ålands plikt att se till att Finlands konkurrenskraft förstärks, speciellt inte med tanke på hur olika näringsliven ser ut här jämfört med där.

Då detta framförs av en kandidat inom liberalerna utgår jag från att det är partiets officiella ställningstagande. Och var vill liberalerna skära? Är det genom minskad byråkrati så är liberalerna välkomna att delta med Ålands Framtid i detta angelägna ärende inom ramen för vår kampanj #byråkratikampen.

Annars undrar jag var man skulle skära? Ålands befolkning vill knappast försämra sin sjukvård. Tyvärr är skärgårdstrafiken utsatt i ett sådant scenario som Tom Gran framför.

Clas-Folke Hansen (ÅF)