DELA

Var finns skillnaden?

I tisdagens Nyan intervjuas Yrkesgymnasiets förvaltningschef Anders Göransson. Han tangerar den fråga jag har försökt ställa till alla berörda instanser sedan beskedet om avslag kom i maj (och man uppmanades att ringa om man hade frågor). Och det är frågan om restplats. Jag har fått litet olika svar varje gång. Och för mig har saken förblivit oklar.

I tisdagens tidning säger Göransson: ”Har man kommit fram till att en person inte kan tillgodogöra sig utbildningen spelar det ingen roll om det finns lediga platser. Det är inte värt för varken personen eller gymnasiet att ompröva möjligheten”.

Och nu till min fråga: Som jag har förstått saken så fungerar prövningsförfarandet inte så att alla som ”kan tillgodogöra sig utbildning” per automatik bereds studieplats på yrkesgymnasiet. Det kan finnas elever som inte bereds studieplats för att det varit stort söktryck till linjen de sökt till, eller att det har funnits elever med ännu bättre resultat som också sökt till samma linje.

Så till vissa linjer kan det vara ”svårare” att bli antagen. Att då säga att alla som inte fått någon studieplats (anvisad via prövning) ”inte kan tillgodogöra sig utbildningen” är ganska drastiskt. Är man petig är det ju likadant för många av de ”oanpassade” som ansöker i andra omgången. Deras resultat i första omgången (betyg) har inte varit så bra att de har blivit antagna till sina förstahandsval. Var finns skillnaden?

Petra Svens