DELA

Välkommen, Röd ungdom Åland

Jag är en av många fans till Röd Ungdom Åland. Det är så uppmuntrande att våra ungdomar skulle komma upp med en sådan briljant idé. För att Åland kunna kalla sig ett demokratiskt samhälle måste alla kunna vara med och påverka dagordningen i politiken.
Jag tycker att Röd Ungdom är en stor möjlighet att väcka ungas intresse för politik och få dem med i demokratin. Young Citizens program vid Göteborgs universitet avslöjade under en internationell studie av ungomars syn på demokrati och medborgarskap, att bara 15 procent av finska ungdomar ser sig själva som politiker eller partimedlemmar när de blir äldre.

Jag brukar fråga några av mina yngre åländska bekanta om politik och politikerna på ön. Många av dem bryr sig inte vad politik är och de vet knappt vad Viveka Erikssons jobb är i landskapsregeringen eller vem som är Centerns nya partiledare.
Är de lata eller oengagerade? Lata kanske, men oengagerade? No way! Under mina skolbesök märkte jag att åländska elever har synpunkter. De har åsikter kring till exempel skolmat och fritidsaktiviteter.

Om jag skulle utse den mest aktiva och engagerande ungdomen på ön, kommer det säkert att vara Frans Jansson – en av Röd Ungdoms initiativtagare. Den Åland Summer Jam som jag startade skulle inte ha varit en framgång utan hans stöd och alla de andra medlemmarna i Träffpunkt ungdoms styrelse. Han är en av anledningarna till att jag gillar Röd Ungdom. Ibland handlar politik om vem man känner och tror på, särskilt på en liten ö.

Är politikerna redo att stödja Frans och hans kompisars initiativ? Eller vill de bara ha många förstagångsväljare att rösta i det kommande valet? Förre året i Sverige var det nästan en halv miljon förstagångsväljare. Kanske det är några tusen på Åland men att få några hundra röster på vår ö betyder mycket för alla partier.
Det var också en bra idé att ha Unga Obundna. Till Frans och Simon Holmström vill jag gärna ge er ett förslag;
Kanske behöver ni ordna en ungdomskonferens med representanter från alla politiska ungdomsförbund, där ni kan ha flera parallella debatter och sedan välja det som intresserar er mest. Är det mer jobb, högre studiebidrag eller att revolutionera den högre utbildningen på Åland så att ni kan stanna kvar och studera här. Vilka är de viktigaste gemensamma frågorna?

Jag hoppas att ni också kan ge möjlighet till ungdomar som vill engagera sig politisk utan att gå med i ett parti.
Lycka till med resan!!
Alieu Khan
Mariehamn