DELA

Val kostar för mycket pengar

Då har alla i princip redovisat sina kostnader för det senaste valet utom de som inte blev invalda och som knappast vill säga hur många tusen lappar de satsade helt i onödan.

Som jag skrev i tidigare insändare i samband med valet hur vansinnigt med pengar som alla inblandade kandidater och partier som mest gynnade tidningarnas annonsavdelningar och reklammakare av olika slag, fotografer med flera.

Man kan fråga sig om det var värt att att satsa över en halv miljon euro på valet, mitt svar är absolut nej. De hade räckt med cirka 10 procent av den summan mer än väl bara alla skulle komma överens, men de verkar vara omöjligt då alla är rädda att inte nå fram till väljarna.

Men de finns positiva undantag som till exempel Tage Silander som visade att det går att ställa upp i val och bli invald utan att satsa en enda euro, där måste man lyfta på hatten och säga grattis.

Enligt honom själv pratade han mycket med väljare överallt där det passade. De andra slösade massor med pengar till ingen nytta, de hade nog blivit invalda ändå fast det är svårt att bevisa det för dem.

Skulle man ha använt något av de förslag som jag gav till alla partier före valet så skulle mycket pengar använts till mycket bättre saker i deras verksamhet. Men då måste man samarbeta med de andra och det verkade omöjligt just då, fast de med måste göra det i det vanliga politiska arbete efter valet.

De är tydligen inte lätt att förstå sig på politik för en vanlig väljare. Hoppas att något positivt händer till nästa val så vi slipper detta penningslöseri igen.

Sven-Åke ”Sågen” Gustavsson