DELA

Vad händer med SVT-play?

I början av året så var det senaste som vi hörde något om de så kallade tekniska och upphovsrättsliga problemen angående möjligheterna för oss ålänningar att ta en del av play-tjänsterna av SVT.

Mediegranskningen visade dock att några sådana problem inte existerar. I stället så välkomnades ålänningar att ta del av play-tjänsterna av SVT-respektive upphovsrättsorganisationen Kopiostos högsta chefer.

Hur är diskussionen i dagens läge? Hur långt har man kommit i ärendet?

Historiskt så har den finska viljan varit svag att utveckla dom åländska ärenden, om det inte ligger något i Finlands intresse då går det undan. Det tog ungefär 25–30 år att få svensk tv till östra skärgården sedan kampen började år 1957 när Ålands landskapsstyrelsen anhöll om att sätta upp en reläsändare i Vattentornet i Mariehamn för att få in svenska TV-program hos finska kommunikationsministeriet, men vi gav aldrig upp. Hade våra företrädare gett upp så hade vi inte haft någon flagga, inte något parlamentshus, inte någon representation i Nordiska rådet, inte några frimärken och vi hade inte haft svenskspråkig TV. Vi hade haft ingenting, av det vi tar för givet idag.

JONNY LANDSTRÖM

ÅLANDS FRAMTID

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp