DELA

Vaccin hjälper inte mot smittspridning?

Vid en pressträff som ägde rum den 27.7.2022 sade Mika Salminen i egenskap som direktör för avdelningen för hälsoskyddsvakter vid THL bland annat detta:

Jag citerar i delar då insändaren inte ska bli onödigt lång. Hela meddelandet kan läsas på THL:s hemsida.

”Baserad på aktuell kunskap och tillgängliga medel kan virusets cirkulation inte stoppas”

Det betyder, enligt min tolkning, i klartext att exempelvis coronavaccinen inte hjälper mot smittspridningen.

Detta har vissa personer påpekat redan då vaccinen kom på marknaden. Då kördes en propaganda med narrativet att den som vaccinerar sig mot covid visar sig solidarisk däremot de som inte ville göra det utpekades bland annat på ledarsidorna i åländska tidningar och i sociala medier som egoister, konspirationsteoretiker, ”antivaxxare” med mera.

Jag vet att jag nojsar men jag tycker det är av mycket viktighet att hänvisa på faktumet att det finns fortfarande en lag som tvingar vårdpersonal att ta dessa vacciner. Detta ledde och leder för en del vårdare till en ohållbar situation då de blir utsatta för stora ekonomiska risker bland annat på grund av yrkesförbud för dessa personer. Denna lag är kvar till den 31.12.2022 och grundar sig dessutom på den gamla deltavarianten och borde därför inte ens ha vunnit laga kraft.

Nu, då narrativet om vaccinets effektivitet angående smittspridningen totalt fallerar bör det vara dags för beslutsfattare att vakna upp och låta det sunda förnuftet ta över igen. Det finns absolut ingen anledning för att hindra en ovaccinerad vårdare att kunna utöva sitt yrke. Dessutom har vi inte råd att inte använda viktiga personalresurser.

Vidare betonar Salminen att ”De vacciner som används i Finland är dock mycket effektiva när det gäller att förebygga allvarlig sjukdom och dödlighet”.

Nåja. Enligt mina personliga observationer manifesterar sig en magkänsla att även denna berättelse visar sig värt att ifrågasätta. Men vi får se. Jag kan ha fel förstås. Men det jag ser är att en hel del tidigare konspirationsteorier har blivit realitet som även nu bekräftas när man ser på Salminens utsago angående vaccinets icke verksamhet i smittspridningen.

RENÉ JANETZKO

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp