DELA

Utsparkad! Varför?

Vad är det som sker på Åland, har det blivit ett nytt Belgien. Man slänger ut folk som man låtit varit sommargäster i över femtio år.

Efter att min mor gått bort så trodde jag att vi kunde ta över legoavtalet på stugorna vi tillbringat alla somrar i sen jag föddes, dvs i dag 46 år och som min mor haft totalt i femtiofem år, men icke sa Nicke. Eftersom min mor nu inte längre lever så anser Ålands landskapsregering att vi inte har tillräcklig med anknytning till Åland och ombedes lämna ön och jämna husen med marken och återställa allt som det såg ut som för över femtio år sedan.
Platsen som alltid har funnits i mitt hjärta och gett mej å min familj en stor glädje under hela mitt liv ska nu bara utplånas för att skogen skall växa överallt och glömmas bort och sedan inte användas till något alls.

Min undrar är varför detta, skall man kasta ut alla sommargäster och låta landet få bli ett Åland endast för ålänningar där ingen annan skall känna sej välkommen utan det räcker med att vi tar båten från Sverige och tar en ny tillbaka utan att beträda marken, för den ska endast ålänningar få gå på.
Varför då rusta upp alla vägar, cykelbanor osv om ni inte vill att vi ska vara där?

Jag känner mej grymt besviken på Landskapsregeringens attityd och sätt att sköta detta på samt att jag tror att jag inte är den enda som känner på detta sätt för det finns massor av oss som nu måste jämna allt med marken och känna kniven i ryggen som stöts in och vrids sakta om som ett tack för alla åren vi varit här.
Farväl morbror, kusiner, vänner och andra bekanta, jag kommer att sakna er men inte den som håller i kniven, dvs Ålands landskapsregering som likgiltigt ser på när ön töms på fd sommargäster.

Mats Wiksten
fd stugägare i Bomarsund