DELA

Utan tvärgående linjen missar turisterna Kumlinge

Ledholm Camping på Snäckö, Kumlinge drivs och ägs av oss, makarna Bertil Holm och Laila Kankare–Holm, genom företaget Lyckebo–Fix, registrerat på Kumlinge. Vi bor på Kumlinge året om med våra barn.
När vi på hösten 2010 blev erbjudna att köpa Ledholm Camping såg vi att det fanns ett stort behov av en campingplats på Kumlinge och därför vågade vi satsa. Sedan starten har vi satsat hårt på att förbättra campingplatsen. Vi har byggt nya byggnader s. kiosk/info-reception, 2 nya övernattningsstugor, nya duschar, ny vedeldad bastu, kök för campinggäster samt 2 toaletter. Planer finns på att bygga flera övernattningsstugor.
Vi har även införskaffat kajaker så att turisterna har möjlighet att paddla i Kumlinges vackra skärgård. Vi har dessutom kunnat erbjuda jobb åt skolelever under sommaren i vårt företag, vilket är nog så viktigt. Vår verksamhet berör alltså på flera sätt; vi sysselsätter oss själva samt ungdomar, vi får gästerna att stanna på Kumlinge och att spendera pengar här: på campingen, i butiken osv.
Under sommaren 2011 hade vi 900 övernattningar, bra nog för första sommaren. Responsen av de som övernattade var mycket god och de ville gärna komma tillbaka

Ledholm Camping ligger endast 500 meter från färjefästet för tvärgående linjen, otaliga är de turister som kommer den norra vägen och övernattar på campingen för att fortsätta med tvärgående linjen till den södra skärgården eller fasta Åland. Och tvärtom.
Ledholm Camping har ett bra läge och fyller verkligen en funktion på flera sätt i det småskaliga samhället Kumlinge.
Men tvärgående linjen är ett måste för oss. Den vägen får vi våra kunder, den vägen gör oss till en punkt att stanna på längs den åländska skärgårdens ringväg och dessutom får vi våra varor den vägen på färskvarutransporten.
Vad händer för vår del om tvärgående linjen försvinner?
Cykelturister som kommer från norra färjefästet måste cykla 10 kilometer till campingen för övernattning, följande morgon skall de cykla 10 kilometer igen tillbaka för att komma till färjan.
Om dessa vill fortsätta till södra skärgården skall de cykla runt hela fasta Åland för att komma till Långnäs. Detta är ju inte klokt!
Det ovannämnda gäller också bilburna turister som nu redan betalar hutlösa priser för att komma till den åländska skärgården. Då hamnar de att betala två gånger för inresa till skärgården: först i Osnäs och sedan i Långnäs istället som nu ta vägen över Kumlinge.

Vi befarar starkt att turisterna kommer att åka förbi Kumlinge! Är det så landskapsregeringen vill ha det?
Vår slutsats är att utan tvärgående linjen kan vi inte fortsätta vår verksamhet på campingen. Kundunderlaget finns helt enkelt inte. Den verksamhet som vi just startat, byggt upp, vill utveckla och tror på. Vårt levebröd.
Håll tvärgående linjen kvar, den behövs. Förstör inte skärgårdstrafiken, den utgör en helhet där alla delar behövs.
Vi skärgårdsbor är inte andra klassens medborgare, vi vill inte bli diskriminerade. Vi behövs.
Vi tror inte EU godkänner den diskrimineringspolitik landskapsregeringen bedriver mot skärgårdsbor.
Bertil Holm och Laila Kankare-Holm
Ledholm Camping, Kumlinge