DELA

Upp till kamp för Mek Tek!

När jag som 21-åring för dryga 16 år sedan skrev min första insändare någonsin som senare ledde till kandidatur i val m.m. var det för att jag var förbannad. Då var det ungdomslokalen Uncan som skulle stängas på lördagkvällar och hemtjänsten i Mariehamns stad som inte hade tid att prata med åldringarna.
Jag hade mitt “vardagsrum”, ungdomslokalen Breidablick i åtanke och tänkte hur det skulle vara om den skulle stänga på lördagar. Jag hade också min mormor i åtanke och visst hur viktigt det var för henne att få prata.
Tokiga prioriteringar från stadens sida tänkte jag.

Samma upprörda känsla känner jag nu när jag läser i tidningen att Mek Tek och Dunders dansgrupp är hotade när fritidsnämnden p.g.a. sparkkrav vill dra in stödet till Hem och skola-föreningen i Strandnäs som arrangerar detta.
Det handlar om småpengar i stadens budget, 6000 EUR. För dessa pengar får man otroligt mycket verksamhet eftersom den ideella insatsen är betydande, föräldrarnas insats är gratis och ledarna har ingen hög ersättning. Detta är också viktiga alternativa fritidssysselsättningar för barn och ungdom som kanske inte annars hittar aktiviteter som passar dem.
De ledarförmågor som engageras är också mycket uppskattade av barnen. Jussi Grandell, 1988 utsedd till årets ålänning för sitt engagemang för ungdomen, är fortfarande gående stark och leder Mek tek, men inte bara det, Jussis sätt att entusiasmera och uppfostra ”gloparna” är omvittnat av flera generationer.
Staden borde anställa Jussi på heltid som socialarbetare så skulle de få se på effektiv verksamhet och många framtida budgetbelastande socialfall kunde undvikas.

Det är förståeligt att staden behöver spara pengar men detta är fel ända att börja i. Det finns många strukturella förändringar att göra i stadens förvaltning, som dras med ineffektivitet och omotiverad guldkant, innan man måste spänna på barnens fritidssysselsättning.
Kostnaden per person för stadens serviceproduktion är på många områden den högsta på Åland trots att stordriftsfördelar borde göra att det är tvärt om. Ta tag i det först vetja. Det rimmar extra illa att staden tar sådana här mått och steg samma år som man firar sitt 150-års jubileum med pompa och ståt, ett verkligt fint sätt att fira vore att uppmuntra sådan här verksamhet istället.
Nu hör det till saken att jag inte är stadspolitiker och egentligen inte ska lägga mig i detta men som jag skrev så är dylika nyheter så pass pulshöjande att jag bara måste fatta tangentbordet och lätta mitt hjärta. I hopp om att berörda organ tar sitt förnuft till fånga och omprövar detta tokiga beslut.
Danne Sundman,
f.d. Mek Tek-”hang around” och -ledarassistent.