DELA

Underlätta föreningsarbetet

Bra ledare om föreningarna från Nina Fellman i gårdagens Nya Åland.
Bara från mitt eget exempel som klubbledare finns det saker jag anser befängt.
När vi startade warhammerklubben i Bergskyddet blev vi på några år närmare 45 personer av vilka 35 var väldigt aktiva och vissa fortfarande är det. Sedan fick vi tillgång till ett rum i stadens korridor i Bergskyddet och utvecklades mer och mer. Hobbyn växte och blev till sist så stor att vi varje år for till Helsingfors på tävling, mycket uppskattad sådan som gav mycket inspiration.

Sedan började fritidsnämnden ta hyra av oss, inte så mycket först, men så mycket att hela aktivitetsbidraget vi fick gick till hyran och det mesta av medlemsavgifterna.
Så samma fritidsnämnd som gav oss aktivitetsbidrag på ca 400-500 euro i året ville också ha 650 euro av oss i hyra. Det är alltså internhyror och byråkrati som sätter käppar i hjulet för föreningar. Under samma period förlorade vi hälften av medlemmarna för vi måste höja medlemsavgiften och för unga killar och tjejer som ofta är medlemmar i flera föreningar så blir det sammantaget mycket pengar.

När man sedan beslöt sig för att höja hyran till lite över 3000€/år (en höjning med 600%) så gick det inte längre. Vi var tvungna att flytta ut. Men ingen annan har flyttat in, och verkar inte heller göra det.
Så i år har två rum som används som föreningsutrymmen sen jag var barn på 70-talet stått tomma.

min stilla undran är denna:
På vilket sätt gynnar det staden att istället för att låta föreningar vistas i de rum där man ändå har kostnader för el och uppvärmning låta dem stå tomma. Och framför allt vad sänder det för signaler till de aktiva i föreningar att påläggas mera statistik.
Nu har vi varit en förening som sökt aktivitetsbidrag och liknande, men det har varit ett helsike att få tag på allas namn, födelsetid och kommun. Och det är något som måste göras varje år, eftersom man får nya medlemmar hela tiden.

Detta kommer som andra sagt att påverka föreningslivet negativt. Ta sen i beaktande att samhället tjänar 3-4 euro för varje euro som läggs på föreningar och detta är ännu ett exempel på dumsnålt beteende.
Jag har spenderat större delen av mitt liv från det jag var 15 med att jobba ideellt för olika föreningar och saker, och även om jag som vuxen har råd med min hobby så tänker jag på dem som inte har det. Som har det knapert hemma och som hittat sin plats i en förening, med en hobby eller sport som ger dem glädje.
Att föreningar har det jobbigt ändå när mindre och mindre människor har kvar talko-andan som gjort Finland och Åland starka är ett problem. Att pålägga fler byråkratiska manövrar är bara idiotiskt.

Låt oss jobba för att underlätta, inte försvåra föreningars arbete.
Mikael Igge Holmberg