DELA

TV-skatt, inte avgift

TV-licensen måste betraktas som en skatt, inte som en avgift
Genom att TV-licensen på 220 euro per år är påtvingande för varje hushåll, som har en licenspliktig TV-mottagare i hemmet, måste den beaktas som en skatt och inte som en avgift.

Den tekniska utvecklingen har tyvärr sprungit ifrån detta system, för vem kan idag exakt definiera vad en licenspliktig TV-mottagare är? Ska jag betala TV-licens om jag har en Iphone, Ipad eller bärbar dator hemma som jag kan se TV från? Enligt lagen ja.
Förutom att systemet med TV-licens är en mycket ineffektiv metod att finansiera public service, så är det även ett ingrepp i vår personliga integritet. Vilka andra fakturor på Åland drivs in genom att personer springer från dörr till dörr och undrar varför du inte betalt din TV-licens då du ligger i soffan i dina mjukisbyxor och ser på “Bonde söker fru”?

Som ålänning och skattebetalare vill jag att vi en gång för alla utreder vad som egentligen är public service och hur omfattande den ska vara på Åland.
Slå sen fast summan och ta in denna skatt som även kan kallas medieavgift via skattsedeln. Då alla är med och betalar förutsätter jag givetvis att avgiften sänks radikalt. Vill vi ha denna skatt lite mera rättvis kan den alltid göras progressiv, om så önskas. Sen spelar det ingen roll om man lyssnar på “Firarmix” på radio, ser på “Svenska Hollywoodfruar” på TV eller läser Ålands radios nyheter på nätet.
Tony Asumaa (Lib)