DELA

Tusentals är skyldiga

Igge Holmberg hade i januari en insändare med anledning av Metoo-debatten.

Jag håller med honom om att vi män skall våga ta ansvar för situationen, men jag håller inte alls med situationsbeskrivningen.

Jag har säkert också varit tyst, när jag kanske som gentleman borde ha talat. Vi är överens om att inte alla män är skyldiga men det är tusentals som är det. Och den viktiga frågan är hur vi kan minska riskerna för kvinnorna.

Ledamot Igge Holmberg skrev att problemet inte har med etnicitet, kultur eller bakgrund att göra. Utan att ange någon källa. Men finska OPTL (Oikeuspoliittisen tutkimuslaitos/ Rättspolitiska forskningsinstitutet) har studerat etniciteten för misstänkta våldtäktsmän (rapport 265/2014 Lehti et al). Där får infödda finländare index 1, finlandssvenskar har 0,7 medan grupper av inflyttade har index på långt över 10. Även när det gällde familjevåld så drabbas inflyttade kvinnor oftare än finska.

Hur kan IH då hävda att kvinnovåld och sexualbrott inte även är kulturellt betingat? Vi har vårt eget våld, men vi kan få det ännu värre. Detta är delvis ett politiskt val.

IH fortsatte sedan i med en ”klassanalys” och påstod bland annat att rasifierade kvinnor utsätts för dubbelt förtryck. Han skrev: ”Deras sexualitet är en exotisk fantasi för män”.

Nå det kan gälla för vissa män, men OPTLas forskning visar att en stor majoritet av de åtalade männen våldtagit finska kvinnor. Så finska kvinnor är tyvärr mest ”populära” om man säger. Inte de rasifierade, vilket IH hävdar.

Så att ha ”klassanalysen” som grund för att prognostisera andras erotiska fantasier höll kanske inte fullt ut?

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI