DELA

Turisterna måste stanna

Åland dör ut om inte turisterna kommer i land. Är man bosatt i Sverige måste man vara utomlands minst 20 timmar för att få handla taxfree. När du åker till Åland bryr sej inte försäljaren om hur länge du tänker stanna på Åland, du är välkommen att handla full taxfree-ranson, om du åker tillbaka med samma båt är upp till dig.
Att du måste handla på utresan för med sig att ingen går iland, man kan ju inte släpa runt på ransonen om man vill besöka Mariehamn en dag. Eftersom tullen inte bryr sig lobba för att ta bort 20-timmarsregeln som i Finland. En av orsakerna till att M/s Rosella och M/s Eckerö flaggades ut var väl att nu är det svensk personal som sysslar med denna olaglighet, vilket skapar arbetsplatser i Sverige.

Tidigare när 20-timmarsregeln följdes var det många som övernattade på hotell/gästhem i Mariehamn och Eckerö. Eckerö är numera helt öde på grund av att ingen går iland. Försök få bort 20-timmarsregeln så kan turisterna gå iland över dagen och handla taxfree på vägen hem. Eller följ 20-timmarsregeln, då stannar de också. Idag är det ok att handla taxfree efter en 5-6-timmars resa, varför inte godkänna en 12-timmars resa.
Nisse