DELA

Tunnel under Ålands hav kostar mer än Sveriges statsbudget

Den 27 januari skriver Otto Hojar om snabba kommunikationer. Hojar nämner inte det uttryckligen i artikeln men jag vet att hans vision är en tågförbindelse från Stockholm genom tunnel via Åland till Finland. Intressant vision men är den realistisk?
Infrastruktur av det slaget kräver ett par förutsättningar. Den viktigaste är befolkningsunderlag, den andra är benägenheten att resa. Priset för en resa är av betydelse för att locka resenärer. Om vi ser på tunneln under Engelska kanalen så är den 50,5 km lång. Den sammanbinder två länder med vardera ca 60 miljoner invånare plus Belgien på drygt 10 miljoner.
Huvudstäderna London och Paris som med förorter har ca 13 respektive 11 miljoner invånare är bara de större än hela Sverige och Finland. Dessa områden är dessutom internationella affärscentra och turistmagneter och hela Centraleuropa bakom.
Tunneln kostade 9,5 miljarder pund och omräknat till dagens penningvärde blir det drygt 17 miljarder pund eller i euro drygt 20 miljarder! Tunneln gick med förlust i många år och 2006 blev det konkurs. Efter en rekonstruktion där långivarna fick skriva ner lånen till ca 2.8 miljarder pund och överta 87% av aktierna i tunnelbolaget har den äntligen börjat ge vinst. En brand stoppade all trafik i sex månader 2008-2009. Det går fortfarande färjor och de kostar ungefär hälften av tunnelns priser.

Vad skulle en tågförbindelse Stockholm – Åbo via Åland kosta att bygga? Kanaltunneln går som djupast 75 meter under havsytan. För att komma under Ålands hav måste man ner mer än 200 meter.
Dessutom vet man från Nyhamnsgruvans tid att berget är mycket besvärligt. Om man bara skalar upp från 50 km till 300 km skulle kostnaden bli 6 x 20 = 120 miljarder euro. Detta är mer än Sveriges statsbudget!
Passagerarantalet mellan Sverige och Finland uppgår till drygt 9 miljoner per år. De flesta är kryssnings- och nöjesresenärer lockade av taxfree försäljningen. Taxfree försäljningen skulle knappast fungera i någon större omfattning på tåget och några kryssningsresenärer blir det knappast fråga om.
Hur många skulle stiga av vid hållplatsen Åland? Vad skulle det kosta att resa? Räntan på 120 miljarder blir med 4% ränta = 4800 miljoner euro. Det är lika mycket som 20 nya Viking färjor varje år! Då är inte den rullande materielen eller driftskostnaderna inräknade. Jag tror att det är bäst att Hojars visioner förblir drömmar.

För övrigt
håller jag med Hojar om att dagens färjor är det mest energikrävande transportslaget just genom att de är lyxiga och stora för att locka folk. Dessutom är de relativt snabba fartyg. En minskning av farten till 14-15 knop skulle i stort sett halvera energiförbrukningen men då håller inte tidtabellen!
I Ålandstidningen skrev Stig Stenroos och längtade efter återförening med Sverige. Hur skulle förbindelserna då se ut?
Det är bara att jämföra med Gotland. Trafiken är statligt upphandlad och subventionerad med ca 400 miljoner kronor per år. För fast boende på Gotland kostar enkel resa för en vuxen från 152 till 203 kronor beroende på om man väljer ekonomi eller olika fåtöljplatser.
Skall man till Stockholm får man betala 95 kronor till för bussen. En bilplats kostar 206 kronor. Tur och retur Stockholm utan bil blir alltså lägst 55 euro och Visby – Nynäshamn för en person och bil 80 euro t.o.r. Till saken hör att de olika prisklasserna är begränsade till antalet så om ekonomiplatserna tagit slut är det bara att betala ett högre pris. Turister får betala mycket mera.
Under högsäsong kan billigaste priset för en familj på två vuxna och två barn plus bil enkel resa kosta 1350 kronor eller drygt 150 euro. Hur skulle Åland utvecklas med sådana resekostnader? Jag tror det skulle bli mer avveckling än utveckling.
Vi ålänningar har det alldeles otroligt bra, synd att alla inte förstår det.
Jan Grönstrand