DELA

Trist drama inom Visit Åland

Tack Niklas Lampi för en bra ledare och Boris Ekman för inlägg i debatten i Ålandstidningen den 15 oktober.
Eftersom jag själv jobbar på Viking Line och därmed i turistbranschen följer jag debatten om Visit Åland med stort intresse. Det är tråkigt att läsa den debatt som pågår just nu med olika konflikter inom organisationen och där rederierna på Åland framställs som bovar i ett pågående drama. Att påstå att rederierna enbart är intresserade av att marknadsföra kryssningar och smörgåsbord känns som en nedvärdering av ett arbete som även går ut på att försöka sälja det jag tror alla ålänningar älskar mest, nämligen Åland.

Båda rederierna jobbar naturligtvis med att få folk ombord på fartygen, men för att göra resandet lockande måste de också paketera intressanta erbjudandet med landbaserade aktiviteter. Det är bara att sätta sig ner och slå upp någon av rederiernas kataloger om Åland för att förstå att här görs ett stort jobb med att lyfta Åland som resedestination.
Rederierna samarbetar med många enskilda turistidkare på Åland och hjälper dem med att marknadsföra sig genom att just paketera deras produkter i erbjudanden där båtresan naturligtvis är en del av paketet. Marknadsföringen sker både i traditionella medier och inom de nya sociala medierna på nätet. Hotell, stugor, muséer, cykelturer, golf, hantverk, sport och mycket annat är saker som lyfts i t.ex. Viking Lines broschyr om Åland som marknadsför Åland i Sverige, Finland och internationellt. Även Viking Line Buss jobbar med att sy ihop paket för den internationella marknaden där Åland utgör en stor del av reseprodukten.

För att lyfta Åland som destination är det nog snarare så att vi alla måste syna oss i sömmarna och se vad vi kan göra både som turismidkare och enskilda för att göra Åland så attraktivt som möjligt. Samarbete och helhetstänk borde vara självklara ingredienser i marknadsföringen. Själv tänker jag fortsätta vara odelat positiv när jag möter turister eller är ute på resande fot genom att prata varmt om vårt vackra Åland.
Leila Öhman