DELA

Torrdocka funktionsduglig

Det är glädjande att rapporten från infrastrukturnämndens och Pommernkommittens resa till Ebelhoft i mars 2014 nu är klar. Syftet med resan var bla hur Pommern kan bevaras i framtiden i en torrdocka. Synd att regalskeppet Jylland är i trä men tur att man hann med ett besök på barken Viking i Göteborg och studera dess korrosionsskydd.
Enl. rapporten sägs det att barken Viking ligger nära torrdockor men att Pommern måste tas över havet för att kunna dockas.

År 2007 användes Algots varvs torrdocka för reparation av Pommern men nu anses denna docka inte längre fungera.
Jag besökte torrdockan för en dryg vecka sedan tillsammans med varvets ägare Jan-Erik Eklund och vi kunde konstatera att några ändringar i dockan inte hänt sedan 2007, det vill säga den är fortfarande funktionsduglig. Det enda som inte finns är kölbockar, vilket säkert är ganska lätt att få tag på ifall det skulle bli en ny dockning vid Algots varv. Jag rekommenderar de ansvariga för Pommern att ta kontakt med Jan-Erik Eklund för att diskutera dockning av henne. Slipper man dra henne över havet blir ju eventuella risker obetydliga och det sparar säkert en hel del pengar som kan användas till Pommerns skydd i framtiden.
Sten-Åke Häggblom