DELA

Toivonen fick delta – på plats

Det är trevligt att vårt evenemang ”I valet och kvalet” har engagerat Stephan Toivonen, om än på distans.

Inledningsvis vill vi korrigera en felaktighet i Stephan Toivonens insändare 14.7 i lokaltidningarna: I valet och kvalets öppna Facebook-evenemang var inte avsett som en personlig inbjudan att hålla partiledartal. Ingen av de övriga 700 inbjudna till FB-evenemanget har heller uppfattat det så. Vi sände under våren ut officiella inbjudningar till de befintliga (d.v.s. registrerade) åländska partierna, sex stycken vid den tidpunkten.

När Stephan tog kontakt med oss på onsdagen före evenemanget och anmälde sitt intresse för att hålla partiledartal för sitt under bildning varande parti, gav vi honom ändå möjligheten att delta. På plats. Att Stephan nu känner ett behov av att på insändarplats i lokal media beklaga sig på över att han inte fick hålla sitt tal över telefon eller internet visar bara att han missförstått syftet med hela evenemanget.

Det centrala syftet var att skapa ett forum där väljare kan möta politiker och diskutera aktuella frågor inför höstens lagtingsval. Partierna måste därför vara på plats fysiskt.

Det är ingen tillfällighet att både infrastrukturministern och lantrådet kommer från Lappo: på ön har alltid funnits ett stort samhällsengagemang. Lappo Ungdomsförening (LUF) tog initiativet till och är huvudarrangör för I valet och kvalet och att insinuera något annat är respektlöst mot föreningen.

För LUF är det en självklarhet att förlägga evenemanget på just Lappo. Även skärgården är en del av Åland, och tycker man att det är för långt borta för att komma, är det ens eget val. Vi ser det som ytterst positivt att alla etablerade partier slöt upp med många representanter, trots semestertider.

Mest besvikna blir vi ändå över att Stephan Toivonen försöker frånta LUF:s medlemmar äran för de hundratals timmar som lagts ner för att genomföra projektet. LUF har stått för merparten av planeringen och förverkligandet.

Men för att kunna ordna ett professionellt evenemang bjöd vi in Ålands landskapsregering (värd för båda seminarierna) och Ålands Radio och TV (värd för debatten) som medarrangörer.

Vi är glada att så många valde att komma till Lappo i lördags och vi ser fram emot minst lika många hos oss igen, om inte förr, så senast sommaren 2019!

Arbetsgruppen för I valet och kvalet:

Josephine Thörnroos, Nina Smeds, Mathilda Öström, Jenny Jonstoij och André Sjöström