DELA

Tekniska problem kostar för fler än ÅLR

När skärgårdstrafiken drabbas av tekniska problem kan vi räkna ut och snabbt också läsa i tidningarna att det kostar mer pengar, i form av reservdelar, reparationer eller till och med inhyrt tonnage. Fler måste jobba mer för att lösa problemen: besättningar, reparatörer, tjänstemän på trafikavdelningen, informationsansvariga på Ålandstrafiken och även infrastrukturministern. Detta extra arbete kostar förstås också pengar. Media vill och kan informera men förstås också skapa rubriker, vilket i sig inte reparerar några problem men kan belysa situationen.
Andra problem, orsakade av samma tekniska problem, som i närapå obefintligt syns i media eller belyses av någon, men som också kostar pengar, är av följande slag:

När Alfågelns morgontur från Torsholma i fredags uteblev kunde en av ÅLR anställd person från skärgården inte delta i den kurs som hon var anmäld till, hon kunde helt enkelt inte ta sig till Mariehamn. Arbetsgivaren har dubbel lönekostnad för en sådan dag: både för den som skulle varit på kursen och hennes vikarie.
En person uteblev från sitt inbokade läkarbesök, vilket var extra tråkigt för att hon hade ordnat ledigt från arbetet för att kunna fara till stan den dagen. Eftersom hon hade läkarbesöket bokat ändå hade hon även bokat in service för bilen och ett möte. Allt detta blev ogjort. Och arbetsgivaren hade ju redan ordnat en vikarie så hon hade inte möjlighet att avboka den lediga dagen, som nu gick till – ingenting.
En färskvarutransport samt några andra transportörer var tvungna att ringa till sina uppdragsgivare och be dem omorganisera dagens transporter – de satt ju fast på fel ö och kunde inte fullfölja sina uppdrag.
En person skulle ta morgonfärjan som ”lös” passagerare, utan bil från en mellanhamn. Denna person väntade och väntade på färjan som aldrig kom. Eftersom hon inte hade bokat bilplats kunde Ålandstrafiken inte ringa och berätta om haveriet, inte hade hon heller mobiltelefon. Tänk om det varit ett barn som satt i väntstugan och väntade och väntade…
En skärgårdsbo var i Mariehamn sedan dagen före med sitt barn som hade ett inbokat läkarbesök genast på morgonen. Föräldern påminde läkaren flera gånger om att det var bråttom med ingreppet för att hemfärden skulle kunna ske som planerat med dagsturen från Hummelvik kl. 12. Med skyndande och tjat blev de färdiga på polikliniken 10.45, lagom i tid att köra direkt till färjan. I samma stund nådde djungeltelegrafen dem med beskedet att det blir ingen hemfärd. I detta skede hade man på trafikavdelningen och Ålandstrafiken vetat i minst en timme att avgången kl. 12 kommer att utebli eller försenas eftersom Alfågeln låg fortfarande stilla och ingen ersättande färja fanns i närheten.
Trots detta hade man alltså inte kontaktat de resenärer som var bokade till den turen. En halv timme senare fanns informationen på nätet och bokade bilister kontaktades. I det skedet hade de flesta bilisterna startat sin färd mot Hummelvik. En transportör med lastbil blev inte kontaktad alls och körde hela vägen till Hummelvik i onödan.

grund av omorganiseringar och ombokningar blev en del kombinationsturer försenade. Det ringdes många samtal till Ålandstrafiken, till färjorna och till uppdragsgivare. Både arbetsärenden och privata ärenden blev ogjorda och betydde både inkomstbortfall och extra kostnader.
Tekniska problem ställde till det igen några dagar senare, i måndags uteblev Grisslan från tvärgående linjen och alla turer ställdes in. Främst olika transportbolag fick igen omorganisera.
Sedan i tisdags löper trafiken på tvärgående linjen enligt en turlista med längre restid och med en färja vars passagerarsalong är i storlek med en hundbur. De som vet detta och kan välja bokar om sitt farande, använder andra resvägar, bokar om och ställer in möten, tider och planerat program…

Kostnaden av tekniska problem för Ålands landskapsregering räknas i euro. En del av de extra kostnaderna som skärgårdstrafikens tekniska problem orsakar skärgården kan också räknas i euro: förlorad arbetstid, inställd arbetsresa, förlängd resväg, tilläggstransport osv. Det som inte räknas i euro, trots att priset är högt, är stress, energi och arbete nedlagt i ordnande av allt ovannämnda, otaliga samtal för att skaffa rätt information, ordna om och boka om, extra kostnader för förlängd vistelse på fel ort osv.
I skärgården blir summan i prislappen för varje tekniskt problem hög men den ersätts inte.
Satu Numminen
Seglinge